S průměrnou úrodou počítají v letošním roce čeští chmelaři. Sklízet se začne na konci příštího týdne, oproti posledním rokům je odbyt celé letošní úrody v ČR zajištěn. Zaznělo to na středečním tradičním setkání chmelařů na účelovém hospodářství ve Stekníku žateckého Chmelařského institutu.

„Máme za sebou dva, tři kritické roky, kdy byla po celém světě nadúroda chmele. To způsobilo tlak na snižování jeho cen i výměr chmelnic. Čeští pěstitelé se s krizí a přetlakem chmele na trzích vyrovnali dobře, omezily se plochy obdělaných chmelnic, takže žádný český chmel ve skladech už není. A i na letošní úrodu je smlouvami zajištěn odbyt, takže by žádný neměl zbýt," sdělil Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR. Podmínky českého chmelařství jsou do budoucna nastartovány dobře," dodal.

Výměra chmelnic opět klesla

Přesto ani letos se ČR nevyhnula dalšímu snižování sklizňových ploch chmelnic. Oproti loňsku klesla o 261 hektarů na letošních 4371 hektarů.

„Největší pokles je u tradiční odrůdy žatecký poloraný červeňák na Žatecku, a to o 118 hektarů," dodal Vladimír Barborka ze žateckého pracoviště Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. „Dá se předpokládat, že by se mohl pokles výměry obdělávaných chmelnic v Česku už konečně zastavit," sdělil B. Pázler.

Pokles výměry chmelnic je celosvětový trend. Letos se chmel sklidí ze zhruba 45 tisíců hektarů, což je historické minimum. Oproti loňsku výrazně klesly plochy hlavně v Německu.

Produkce piva roste, ale spotřeba chmele nikoli

Ačkoliv produkce piva ve světě roste, na množství používaného chmele se to neprojevuje. „V průměru se do jednoho piva dávají čtyři gramy chmele, což je o polovinu méně než před dvaceti lety. Roste produkce piva v netradičních zemích jako je Čína, kde se při vaření piva chmel tolik nepoužívá," sdělil Zdeněk Rosa, předseda Chmelařství, družstvo Žatec.

Čeští chmelaři očekávají po několika předchozích nadprůměrných sklizních letošní úrodu nižší – zařadí se zřejmě mezi ty průměrné. „Těch příčin nižší úrody oproti posledním rokům je víc. Mezi nejzásadnější patří holomrazy, které v únoru poškodily babky chmele. Někde takto vymrzlo až třicet procent rostlin," vysvětlil B. Pázler.

Letos by se v ČR mělo sklidit zhruba pět tisíc tun chmele, přibližně o tisíc tun méně než loni.