Podzimní dny znamenají pro zahrádkáře hlavně boj se spadaným listím i prořezávání stromů po sklizni. Tento biologický odpad se často rozhodnou spálit. „Pálení neprovádějte za nevhodného počasí, to jest za velkého sucha nebo silného větru, kdy stoupá nebezpečí rychlého šíření požáru," upozornil tiskový mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Pálení suchého odpadu má svá pravidla. Nejprve je třeba ohlásit den a místo pálení hasičům. To pro případ, že by někdo kvůli stoupajícímu dýmu ohlásil požár a hasiči by na místo zbytečně vyjížděli. „Pálení může provádět jen osoba starší osmnácti let, a to v dostatečné vzdálenosti od obydlí, dalších objektů a uskladněných hořlavých materiálů, na bezpečném, ohraničeném místě," doplnil Marvan.

Hasiči také doporučují, aby si lidé zajistili dostatečné množství vody pro případ, že by se pálení začalo vymykat kontrole. Po dohoření je velmi důležité, aby lidé žhnoucí ohniště dostatečně prolili vodou. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů je lepší, když lidé majitelům okolních stavení oznámí, že budou pálit zahradní odpad.

Oheň musí hlídat

Pálení navršeného suchého listí, trávy či větví je povoleno. Na rozdíl od plošného vypalování trávy, které je zákonem zakázáno. Oznámení o pálení mohou lidé odeslat prostřednictvím formuláře na internetových stránkách hasičů i po telefonu.

Vždy je potřeba mít na mysli, že oheň dokáže být velmi nebezpečný a při vhodných podmínkách se rychle šíří. Na výjezdy k nezvládnutému pálení rostlinného odpadu se hasiči letos teprve chystají. Výjezdů k jarním požárům po neopatrném vypalování trávy mají letos za sebou již desítky.