Kořen, balvan, sešup dolů a za ním klopená zatáčka. Jirkov chce cyklistům dopřát hravou jízdu s trochou adrenalinu, a tak plánuje vybudovat singletrack. Důmyslně navržená síť lesních stezek pro cyklisty by mohla začít vznikat příští rok v lesích nad Jirkovem. Koridor pro ni už kolíkují. Její úseky dosáhnou zhruba dvaceti kilometrů.

„Zatím ještě pokračují jednání s Lesy ČR, které jsou majitelem pozemků. Už máme ale předběžně odsouhlasený koridor, kudy singletrack povede,“ potvrdil jirkovský starosta Radek Štejnar.

Vystoupení kapely Ortel. Archivní foto
Na Měděnci zazpívá kontroverzní kapela Ortel, pozvala ji sama obec

Tři linie trailu mají vést od Mufloního pahorku, který je pod Pyšnou, po Drmalskou myslivnu a další dvě náročnější po hřebeni hor od Pyšné po Drmaly. Od nich mají vést ještě různé odbočky.

Celý projekt má za cíl oslovit především zkušenější cyklisty. „Nebude to masová záležitost vhodná například pro rodiny. Charakter krajiny kolem Jirkova to neumožňuje,“ poznamenal majitel chomutovské společnosti TrailVision Petr Löbl. Ta se zabývá projektováním a stavbou trailů. „Jirkovský trail bude spíše pro zkušenější cyklisty, kteří tam mohou posouvat své dovednosti,“ doplnil. Přesto mají být jeho součástí i stezky nižší náročnosti. Ty poslouží jako vstupní bod, přes který bude možné se dopracovat k vyšší obtížnosti.

Tréninkové centrum u koupaliště

Budování první části singletracku o celkové délce kolem dvaceti kilometrů potrvá přibližně tři roky. Součástí bude skill centrum u koupaliště Červený Hrádek a zázemí pro jezdce. „Skill centrum v přehledném terénu ukáže, co cyklisty čeká. To aby se předešlo krizovým momentům. Stezky jsou totiž jednosměrné a není možné se vrátit,“ vysvětlil Petr Löbl. Tréninkové prvky tam jezdce naučí jak přejíždět boule, klopit zatáčky, odskakovat a mnohé další.

Výhled z lanovky Prima Express na Klínovci
Jízda na Klínovci: Trailpark, downhillová trať i pump track

Stěžejní bodem bude také vybudování zázemí v kempu na Červeném Hrádku, kde město nechá opravit chatky a sociální zázemí. Vznikne tam převlékárna, přibude myčka na kola s wapkou, aby bylo možné zbavit kola nánosů hlíny a bahna, infoobchůdek a větší parkoviště.

Jirkovští si od nové atrakce slibují vyšší návštěvnost města a jeho okolí. „Je to o podpoře cestovního ruchu, což je v Evropě důležitá ekonomická veličina. Myslím, že je tento kraj neprávem opomíjený, přitom má co ukázat,“ míní starosta Štejnar.

Na singletrack se ale už v tuto chvíli těší místní adrenalinoví jezdci. „Jsem z toho nadšený. Pro mě je to věc, která mi v nejbližším okolí vysloveně schází,“ ohodnotil Chomutovan Alex Holý, který patří k ostříleným jezdcům. Když si chce zajezdit, musí zajet na Klínovec, pod Smrk nebo do Jeseníků. Jirkovský trail si ale sjede i jirkovský starosta. „Určitě ho vyzkouším, mám rád vše, co je nové. A baví mě, když vidím, že si to lidé užívají,“ prozradil s úsměvem.

Vize? Možná i přes 60 kilometrů

Singletrack by měl v první fázi vyjít na 10 až 15 milionů. Součástí vize je, že by se mohl do budoucna rozšířit i na více než šedesát kilometrů. Město v tuto chvíli jedná s Ústeckým krajem o možnostech jeho zapojení do projektu.

V Jirkově nejde o první mladý a hravý projekt, do kterého se město pouští. Pro sportovce i širší veřejnost v nedávné době vybudoval lezeckou arénu a pumptrack, což je unikátní dráha, kde se rychlost udržuje „pumpováním“ mezi boulemi a klopenými zatáčkami.

Policisté (ilustrační foto)
Policisté a hasiči dostanou více peněz za přesčasy, nábor i úmrtné