Kdo si chce doplnit vzdělání v oblasti ekonomiky, nemusí vytáhnout paty z Kadaně. Sociálně ekonomická fakulta ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně chce na tamním gymnáziu otevřít další ročník. První čtyři semestry bakalářského programu by posluchači absolvovali tam, aniž by museli procházet přijímacím řízením, a poslední dva pak v ústecké alma mater.

Gymnázium Kadaň.Zdroj: Gymnázium Kadaň„Fakulta otevřela před dvěma lety tady v Kadani konzultační středisko celoživotního vzdělávání a my jsme za tuto spolupráci velice rádi. Otevřeli jsme zde studijní obor ekonomika a management v bakalářském stupni," uvedla při pondělní návštěvě Kadaně proděkanka fakulty Kateřina Felixová. „Výuka zde probíhá ve stejné podobě a se stejnými kantory jako v Ústí s tím rozdílem, že účastníci nemají status studenta podle vysokoškolského zákona, ale jsou to posluchači celoživotního vzdělávání," dodala.

Za bakalářským titulem

Po dokončení obou ročníků tedy dostávají pouze potvrzení o absolvování. Avšak, kdo bude mít zájem pokračovat na ústecké univerzitě, tomu budou započítány všechny zápočty a zkoušky. Jen je před tím potřeba úspěšně zvládnout přijímací řízení. Po absolvování závěrečného třetího ročníku je pak možné odnést si titul bakalář.

Do nově otevřeného ročníku v Kadani fakulta přijme dvacet posluchačů. Zhruba stejný počet přijala i před dvěma roky, zbylo však jen jedenáct nejvytrvalejších.

Sekretářka starosty chce pokračovat

Mezi nimi i Iveta Svobodová, která pracuje jako sekretářka starosty Kadaně, a po zakončení čtvrtého semestru má v úmyslu pokračovat na ústecké univerzitě. „Je velká deviza, že je možné studovat tady v Kadani," oceňuje příležitost, která se jí naskytla. „Chtěla jsem si rozšířit vzdělání a získat nové vědomosti, ne snad ale kvůli konkrétní práci. Je to má seberealizace. Vysokou školu jsem chtěla studovat už dříve, jen se okolnosti sešly tak, že to nešlo," dodala. Nejvíc ji prý potrápila matematika a statistika. „Jinak si ale myslím, že se to dá zvládnout. Hlavně se dá studium výborně skloubit s prací a s rodinou," uzavřela.

Kadaň má zájem na tom, aby spolupráce města s univerzitou pokračovala i nadále. „Pro město to má velký význam. Rádi bychom, aby se zastavil odliv mozků," uvedl starosta Jiří Kulhánek.

Připomeňte si: UJEP zahájí v Kadani výuku ekonomiky