INDEX DENÍKU pohledem kraje                             Podle 57 procent panelistů Deníku z Ústeckého kraje se pacientům po zrušení zdravotnických poplatků ulevilo. O opaku je přesvědčeno 43 procent dotázaných. Odpovídalo 72 lidí.


NENÍ TO JEN O PLATU

Nepodařilo se jí ani získat nového primáře oddělení, ač mu nabízela měsíční plat až dvě stě tisíc korun. Naproti tomu třeba v Městské nemocnici v Litoměřicích podle Radka Lončáka, jejího výkonného ředitele a předsedy správní rady, nabízejí lékařům stejné průměrné platy, loni to činilo zhruba 78 tisíc korun.

„Neřekl bych, že třeba porodníci z tohoto průměru nějak výrazněji vybočují," poznamenal Radek Lončák. V podstatě stejnou průměrnou mzdu pobírají podle aktuální výroční zprávy i lékaři akciovky Krajská zdravotní, která zastřešuje pět nemocnic zřizovaných Ústeckým krajem včetně té v Děčíně.

Práce lékaře není jen o výši platu, ale i o místě, kde bude pracovat. Tedy o vybavení, dostatku odborného personálu, ale i o službách, které může nemocnice nabídnout pacientům. „Osobně mám s porodnicí v Ústí jen dobré zkušenosti. Rodila jsem předčasně a o našeho Tomíka i o mě se starali moc hezky a našeho chlapečka zachránili," líčí Ústečanka Veronika.

V případě porodnictví hrají roli i například služby laktační poradny, kde rodičkám poradí, jaké techniky kojení jsou nejlepší pro novorozence a maminku, do jakého věku dítěte je vhodné kojit a podobně. Jednu otevřeli tento týden v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, další funguje třeba v Teplicích. V Děčíně nabízí dokonce nadstandardní službu laktačních poradkyň, které jsou na telefonu 24 hodin denně.

Děčínská porodnice je rodinného typu. Tatínek může přestřihnout pupečník, miminko dávají mamince na bříško. Pořídí první společné foto. Na památku dávají rodičům kartičku s váhou a mírami novorozence. „Rádi přivítáme maminky, které se rozhodnou u nás přivést na svět miminko. Prostory i kapacity máme," dodává lékař Peter Kraus, který oddělení vede.

ANKETA: ULEVILO SE PACIENTŮM PO ZRUŠENÍ ZDRAVOTNICKÝCH POPLATKŮ?

Nemáme na lékaře, přiznalo v posledním průzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistiky šest procent Čechů. Největší problém měli senioři nad 55 let zdravotní péči kvůli penězům nevyužila asi desetina z nich. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením sociálně demokratických ministrů se proto rozhodlo spoluúčast pacientů omezit. Škrtlo takzvané regulační poplatky po stokorunových platbách v nemocnicích, které zastavil už Ústavní soud České republiky, skončily i poplatky za recept a za návštěvu u lékaře. Lidé tak v současné době přispívají pouze na pohotovost a léky.

Radmila Holodňáková, 61 let, ředitelka muzea, Žatec

Pacienti nadále platí vysoké a nesjednocené doplatky za léky, takže finanční úleva je jen malá. Obecně s prostředky ve zdravotnictví by se mělo lépe a efektivněji hospodařit, pak nebudou žádné doplatky zapotřebí.

Alexandr Sokolov, 45 let, drobný podnikatel, tlumočník, Ústí n. L.

Samozřejmě, že se některým lidem hodně ulevilo. Především mezi důchodci to nebyla malá částka. Rozpočet důchodce, který má malý důchod, musí si doplácet na léky, platit nájem a souběžně s tím dát měsíčně třeba i dva tisíce za pobyt v nemocnici, by byl velmi napjatý.

Jiří Aster, 70 let, předseda Okresní hospodářské komory v Děčíně, Děčín

Pacientům možná, ale nebyl to obecně prospěšný krok.