Rozkrádání evropských dotací v Ústeckém kraji se opět objevilo v hledáčku policie. Kriminalisté v úterý zatkli 24 osob v souvislosti s trestnými činy poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Mezi zadrženými je i bývalá hejtmanka Jana Vaňhová a exsenátor Alexander Novák.

ČTĚTE TAKÉ: Policie obvinila 24 lidí kvvůli činnosti v rop severozápad. Mezi zadrženými je i Vaňhová

Leo Steiner již v roce 2011 upozornil v trestním oznámení na možnou trestnou činnost šestnácti osob.
„Není podstatné, zda mi dá vyšetřování za pravdu, dokonce není podstatné, zda skončí dotyční ve vězení, ale podstatné je, aby se takové astronomické rozkrádání neopakovalo," uvedl v rozhovoru pro Deník Leo Steiner.

Jako ředitel odboru ROP Severozápad jste prohlásil, že eurodotace v Ústeckém a Karlovarském kraji jsou systematicky rozkrádány politiky, kteří jsou loutkami v rukou kmotrů. Uvedl jste, že rozkrádání euromiliónů bylo od začátku připravené. Myslíte, že současné vyšetřování vám dá za pravdu?
Jednalo se skutečně o největší rozkrádání veřejných prostředků v dějinách republiky a možná i eurodotací v EU. Nyní je podstatné, aby se takové astronomické rozkrádání neopakovalo. Opakovat se to nebude, pokud se naše společnost přestane řídit rčením, že kdo nekrade, okrádá rodinu aneb zloděj, který nás okrádá nám nevadí, pokud nám slíbí, co chceme slyšet.

Co lze od současného vyšetřování očekávat?
Několikaletý proces s nejasným koncem. Reálně nyní hrozí, že Evropská komise bude dokonce požadovat plnou vratku evropské podpory, to znamená téměř 20 miliard korun.

Kdo z vašeho pohledu, jako bývalého pracovníka ROPu, patří mezi nejvyšší bosse v této kauze?
Policie zatím dosáhla jen na ředitele úřadu Regionální rady Petra Kušnierze, jeho nástupce ve funkci Karla Markvarta a několik níže postavených politiků a úředníků jako byl náměstek ústecké hejtmanky Karel Kouda.

Osobně jsem za hlavy korupční chobotnice označil jednak politiky Jiřího Šulce (exhejtman Ústeckého kraje za ODS, pozn., red.), Arno Fišeru (ČSSD) a Jakuba Pánika a na ně napojených firem vlastněných kmotry Alexandrem Novákem, Patrikem Oulickým a Danielem Ježkem.

Kdo je Leo Steiner? Leo Steiner (narodil se 17. června 1971 v Mostě) je český úředník a regionální politik, do roku 2014 byl členem KDU-ČSL. Po absolvování Gymnázia Chomutov v letech 1986 až 1990 vystudoval na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, a to v letech 1990 až 1996 (získal titul Mgr.). Pracoval jako tělocvikář a učitel občanské výchovy na 9. a 17. ZŠ v Mostě, později jako ředitel odboru řízení Regionálního operačního programu Severozápad. Kritizoval systém rozdělování evropských peněz v Ústeckém a Karlovarském kraji, který podle něj ovládá klientelismus a korupce a politici jsou jen loutkami v rukou kmotrů. Kvůli podezření na předražení některých krajských zakázek podal v červenci 2012 trestní oznámení na politické vedení úřadu.[1] Působil také ve funkci náměstka Státního fondu životního prostředí či ředitele Oblastní charity Most. Zdroj: wikipedia

ČTĚTE TAKÉ: Údaj machinace v ROP Severozápad se k soudu vrátí v únoru