Na dvě stovky dopravních nehod na přechodu pro chodce a v jeho bezprostředním okolí už letos eviduje policie v Ústeckém kraji. Šest lidí při nich zemřelo. I nadále tedy platí, že „zebra“ patří k velmi rizikovým místům na severočeských silnicích.

CHODEC MĚL ALKOHOL V KRVI

Své o tom ví například 39letý řidič, kterého policie nedávno obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Dopoledne 19. července přehlédl v centru Ústí nad Labem chodce na přechodu a srazil jej.

„Chodec utrpěl vážná zranění a záchranná služba ho převezla do nemocnice. Policisté u obou účastníků ihned po nehodě provedli dechovou zkoušku. U řidiče byla negativní, u chodce pozitivní s výsledkem 1,16 promile,“ uvedla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Trest však hrozí řidiči, do vězení může jít na dobu od šesti měsíců do čtyř let.

Ilustrační foto.
Mladá řidička srazila dvě děti na přechodu u Clarionu. Skončily v nemocnici

„Na přechodu pro chodce a v bezprostředním okolí přechodu zaznamenala dopravní policie v rámci celého kraje nejvíce nehod v ústeckém okresu,“ uvedl vrchní komisař Miroslav Mocek z krajské dopravní policie.

ANI JEDNO PROCENTO

Od začátku roku do 20. srpna zde došlo k 68 nehodám na přechodu a k dalším 94 do vzdálenosti 20 metrů. Nehod s účastí chodců bylo ve stejném období 59. Nejvíce nehod pak policie eviduje přímo v krajském městě.

Na vině však nejsou pouze nepozorní řidiči, ale mnohdy i samotní chodci. Například v ústeckém okrese přímo zavinili 10 nehod.

Vedoucí krajské dopravní policie Jiří Ušák upozorňuje, že ve srovnání s ostatními nehodami je počet kolizí na přechodech minimální. „V celém kraji podíl chodců na všech dopravních nehodách nedosahuje v průměru ani jednoho procenta,“ připomíná.

Vzhledem k nerovnosti obou „soupeřů“ se však rozhodně nejedná o maličkost. Letos už v Ústeckém kraji zemřelo při dopravních nehodách šest chodců, s těžkým zraněním odvezla záchranka od nehod na 30 chodců, 130 jich pak utrpělo zranění lehká.

Se začátkem školního roku se vrátili strážníci k přechodům u škol.
Dětem začala škola, strážníkům dozor u přechodů