Je nutné také připomenout, že video od organizátorů turnaje prakticky vyslal do světa sdělovacích prostředků Mostecký deník, hlavně díky skvělé spolupráci s informačním týmem turnaje, a to přes republikový portál Denik.cz. Až poté se scény z mosteckého ledu rozletěly po celé světa.

Z videa je jasně patrné, že šarvátku obrovských rozměrů začali hráči Brestu, kteří šli po jednom z rozhodčích. Tím byl Jakub Čmolík.

Mladí hokejisté Minsku vybojovali ve čtvrtém turnaji v Mostě stříbrné medaile.
Kdo měl ruce, ten se pral. V hromadné bitce dostal „naloženo" i rozhodčí

„Kdo na mosteckém zimáku byl, tak viděl, jak se hráči chovali už od prvního dne, a to jak na ledě, tak i mimo něj," řekl hokejový arbitr Čmolík s tím, že už v předcházejícím duelu Brestu vykázal dva jeho hráče předčasně do kabin. V utkání o třetí místo, při němž došlo k incidentu, které je na „světově" známém videu, vše vyvrcholilo. Po závěrečné siréně se mladíci z běloruského týmu srotili kolem sudího Čmolíka a bylo vidět, že se k něčemu chystají. Naproti tomu slovenští mladíci z košické Liba Academy se snažili sudího ukrýt v hloučku mezi sebou. A najednou začala mela…

Sudí: Nestihl jsem ani vybuchnout

„Byl jsem z toho v šoku. Bělorusové byli všude. Nevěděl jsem co dřív. Jeden mi skočil na hlavu, po něm po mě skočil další a už jsem byl ve středu šarvátky," popsal bezprostřední situaci rozhodčí Čmolík, který se nakonec z klubka hráčů, právě díky pomoci Slováků, dostal. Nicméně nic tím vlastně neskončilo. I přesto, že se považuje za cholerika, šlo všechno tak rychle, že Čmolík přiznává, že nestihl ani vybuchnout. Nakonec se proti sudímu rozjeli další Bělorusové. Vše pak skončilo poté, co došlo na další šarvátku, při které sudí soupeři přetáhl dres přes hlavu.

„Někde se ve zprávách potom objevilo, že mě napadli Košičtí, ale to vůbec nebyla pravda. Ti mě právě bránili. Za to jim moc děkuji. Nebýt jich, tak bych asi dostal pořádně do držky," uzavřel hokejový rozhodčí Jakub Čmolík.

Tým Brestu.Zdroj: DENÍK/Edvard D. Beneš

Tým Brestu. foto: Deník/Edvard D. Beneš

Brest řádil i v Polsku

Pro mladé hokejisty z běloruského Brestu asi nejsou takováto hokejová extempore žádnou zvláštností nebo novinkou. Před rvačkou U16 udělali s jejich týmem špatnou zkušenost v polském Gdaňsku. Tam došlo na incident v kategorii 7. tříd při utkání s Havířovem.

„Hrál tam můj syn a hráči Brestu, stejně jako jejich rodiče a realizační tým se chovali katastrofálně. V přerušené hře tam došlo k inzultaci hráče tak, že jejich hráč praštil mladého hokejistu Havířova hokejkou přes hlavu. Ten se skácel na led a zůstal ležet. Zarážející bylo, že ze strany toho, co se provinil, nebyla vidět žádná lítost nad tím, co udělal, ani ze strany rodičů. Je pravda, že i takto mladí kluci se dokážou vyhecovat a udělají něco, co se nedělá. Nicméně reaguje na to trenér nebo někdo z rodičů, aby se zklidnil a uvědomil si, co provedl. Tady nic takového nebylo. Spíše naopak. Z tábora běloruských rodičů tam spíše začala provokace a posměšná gesta vůči nám. Já jsem se s ničím podobným nesetkal. Podle mého názoru je potřeba s tím něco dělat, protože tohle do mládežnického hokeje rozhodně nepatří. Tyhle týmy ať radši zůstanou doma," svěřil se s šokujícím zážitkem z polského Gdaňsku David Svozil z Havířova.

Mostecká bitka obletěla svět

O bitce se psalo nejdříve v regionálních mediích (Mostecký Deník), po té v celostátních (Deník.cz, Blesk, tn.cz, Refrsher a řadě dalších) a velmi krátce na to se o bitce začalo psát na místech jako TotalProSports.com, FoxSports, TheScore, Yahoo, SportsnetStaff, Eliteprospects.com a dlouhé řadě dalších z celého světa. Titulky jako „Ref, Player Exchange Punches During Youth Hockey Brawl", „Wild Brawl erupts between both team and referee at youth hockey game in Czech Republic", „Ref fights teen in wild brawl during Czech hockey tournament", „Teams, and a ref, fight in insane Czech Republic brawl", „OUT OF CONTROL" a tomu podobné byly doslova všude!

zdroj: Avantgard Sport TV, Mostecký deník je už několik let mediálním partnerem turnaje