S mládeží posedávající na ulicích litvínovského sídliště Janov má 23letá učitelka z mateřské školy Rút svou vlastní zkušenost. Od mladých lidí poflakujících se na schodech se několikrát dočkala nevhodných poznámek, vulgárních urážek i zvedání sukně. To vše jen proto, že kolem nich chtěla projít na zastávku autobusu a dojet do práce.

Se zrušením části vyhlášky, která v Litvínově do minulého týdne zakazovala sezení na ulic proto, stejně jako většina obyvatel, nesouhlasí. "Nedá se sice říct, že by ji obyvatelé Janova dodržovali, ale takhle je aspoň mohla policie snáze rozehnat," myslí si.

Mostečan sedí na své židli ve Stovce. Kdyby ho načapali strážníci, musel by vstát.
Zákaz sezení venku má už pár tisíc porušení

Vyhlášku zakazující sezení jinde než na místech k tomu určených přijal Litvínov v roce 2013. Učinil tak mimo jiné právě na popud občanů, kteří si stěžovali na nevhodné chování některých obyvatel často spjaté s vysedáváním na zídkách, obrubnících či trávnících. I přesto, že k tomuto chování nadále docházelo, městská policie získala díky vyhlášce možnost ihned zasáhnout a dotyčným udělit na místě pokutu.

"Shromažďování, vysedávání všude možně a hluk ve dne v noci - to se dělo i děje neustále. Jakoby žádná vyhláška ani nebyla. Předtím ale na ně měla policie aspoň nějaký nástroj, který mohla plošně použít. Teď už nemá žádnou páku," zoufá si pan Josef, který bydlí v bloku D a momentálně se obává toho, co přijde, až ven zase bude lákat letní počasí.

Se zákazem vysedávání na místech, která k tomu nejsou určena, přichází stále více měst. Mostecký magistrát dopředu upozornil, že strážníci nebudou pokutovat každého. Například unavený turista nebo rodina s těžkým nákupem se má pokutě vyhnout.
Ochránkyně práv v Litvínově neuspěla. Město vyhlášku měnit nebude

Naopak studentka Jana má za to, že zrušení vyhlášky vlastně ani nepocítí. "Vyhláška život tady nijak neovlivňovala, každý si dělal, co chtěl, takže jejím zrušením se beztak nic nezměnilo," řekla Deníku s tím, že různé skupinky každý den vysedávaly na schodech před obchody i školou, na vyvýšených kanálech i obrubnících.

Ona sama s nimi nikdy žádný konflikt neměla, problémy doma mívají jen s nejbližšími sousedy, kteří dělají hluk. Mnohem větší starosti jí tak dělá to, že po zazdění spodních bloků v Janově se problémoví občané začali stěhovat do horní části sídliště a spolu s nimi se podle ní do domů dostala větší špína i hmyz.

Ilustrační foto.
Vyhlášku Litvínova o zákazu sezení mimo lavičky zrušil Ústavní soud

Zástupci města Litvínova si jsou problémové situace občanů vědomi. Zastupitel Litvínova a radní Ústeckého kraje Martin Klika o celé situaci soudí, že Ústavní soud vyšel vstříc menšině, která narušuje soužití s většinovou společností. "Nechápu už jen samotné rozhodnutí ombudsmanky Šabatové podat stížnost. Ona neví, jak se tu žije. Městu toto rozhodnutí znepříjemnilo a znesnadnilo život," okomentoval celou věc pro Deník.

Dodal, že situace v Litvínově i v některých dalších městech je nesrovnatelná například s Prahou, kde na schodech sedí turisté a po slušném požádání se posunou, proto podobný zákaz není na místě. Podle něj Litvínov v současné době moc možností, co dělat, nemá. Zástupce města ale čekají jednání s dalšími městy, kde před lety pomáhali tato opatření zavádět. Mezi města s podobnou vyhláškou patří například Duchcov, Krupka, Bílina či Most. V těch zatím vyhláška stále platí. V pátek 14. července byla kromě Litvínova Ústevním soudem zrušena platnost nařízení také ve Varnsdorfu.

Nová vyhláška zakazuje tzv. škodlivé činnosti ve velké části města, například kolem Kahanu.
Tady Most zakázal venkovní vysedávání a grilování. Podívejte se na mapky