Území zamořené africkým morem prasat se týden od týdne zmenšuje, riziko nákazy smrtelnou chorobou ale nijak nemizí. Od října do konce loňského roku totiž udělala Státní veterinární správa mezi populací divočáků plošný monitoring další nemoci Aujeszkyho choroby. A data jsou neúprosná. Nemocí se nakazilo větší množství prasat na Chomutovsku a Mostecku.

Hygienici v Česku dostali od myslivců pod mikroskopy téměř 82 tisíc vzorků z ulovených kusů. Protilátky, které získala zvířata po nakažení, zjistili u 21 procent vzorků. „Nejvyšší podíly pozitivních prasat byly v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Co se týče oblastí v Čechách, nadprůměrná procenta pozitivních vzorků vykazují i okresy Chomutov, Most, Hradec Králové, Jičín a České Budějovice,“ vyjmenovává mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Na Chomutovsku a Mostecku se počet pozitivních vzorků vyšplhal na 25 procent.

Aujeszkyho chorobaVarování na nebezpečí nákazou Aujeszkyho chorobou.Ilustrační foto.Zdroj: archiv DeníkuInfekční onemocnění, které postihuje široké spektrum zvířat. Nejčastějším přenašečem a také jediným zvířetem, které infekci přežívá, je prase. Nákaza se projevuje nervovými a dýchacími příznaky, například svěděním očí, uší, pěnivostí z úst a dalšími projevy, které připomínají vzteklinu. Chorobě se proto také někdy říká pseudovzteklina. Kromě prasat končí vždy smrtí zvířete. Vakcína proti nemoci zatím není na území Evropské unie dostupná. Člověk se chorobou nakazit nemůže.

Přítomnost protilátek ještě neznamená, že prasata jsou automaticky aktivními vylučovateli viru. „Přesto však stále existuje možnost vylučování původce do vnějšího prostředí, a to zejména při působení stresu či jiných faktorů ovlivňujících imunitní systém zvířete,“ vysvětluje možná rizika ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Průvod při sobotním Chmelfestu v Žatci.
Na Chmelfestu bude možné ochutnat sedmnáct žateckých piv

Stres divočáci prožívají především při setkání s myslivci. To pak může být fatální nejen pro prase. Infekce sice není přenosná na člověka, lovečtí psi se ale nakazit mohou. Vyléčení je poté nemožné, na čtyřnohého loveckého pomocníka tak čeká jistá smrt.

Aujeszkyho choroba je strašákem, který mezi myslivci rezonuje už několik let. Řada z nich si proto dává na psa větší pozor. „Almu dávám v lese na řemen, aby nemohla k divokým prasatům volně,“ podotýká myslivec Štěpán Slavíček z Chomutova. „V poli, v kukuřici nebo na naháňce je ale dosled na řemeni hloupost, takže tam je na volno. Obavy mám, ale o úmrtích se dozvídám jen z jiných okresů, tak doufám, že to u nás není tak horké,“ doplňuje Slavíček.

Lidé mohou chorobu zavléci na botách

Podle hygieniků existuje také riziko, že se choroba přenese do domácích chovů prasat. „Je nutné věnovat pozornost prevenci,“ říká ředitel Semerád. Pro rozšíření choroby stačí, aby na botách ulpěly tělesné tekutiny nakaženého divočáka a hospodář je roznesl po chlívku. Nebezpečné je také krmit zvířata tepelně neupravenými kusy zvěřiny.

V Žatci se konaly závody příslušníků 4. brigády rychlého nasazení
FOTO: Vojáci ze 4. brigády závodili na překážkové dráze