Ve Sport areálu Klíny nedaleko Litvínova chystají na příští rok řadu novinek. Tou nejvýznamnější z nich je stavba letní bobové dráhy. Jedná se o unikátní projekt - v Ústeckém kraji to bude vůbec první atrakce tohoto typu. „Práce na ní vypuknou letos v létě, provoz by měl být oficiálně zahájen 1. června 2018,“ prozradil Deníku jednatel areálu Josef Dlouhý.

Dolů pomůže gravitace, nahoru lanovka

Bobová dráha bude dlouhá 900 metrů. Částečně povede lesem, některé úseky pak budou postaveny přímo na sjezdovce. K dopravě bobařů s boby do horního nástupiště se bude používat lanovka. „Pro návštěvníky to bude určitě příjemné, protože si nahoře sednou na bob, pohodlně si sjedou bobovou dráhu a nahoru se vyvezou lanovkou,“ popsal Dlouhý.

Vlk zachycený fotopastí na Kokořínsku
Nadšenci pátrají v Krušných horách po vlcích, myslivci jsou skeptičtí

Důležitou vlastností nové bobové dráhy bude také její bezpečnost. Konstrukce trubky i bobu bude vytvořená tak, aby se nestalo, že z ní člověk vylétne. Návštěvníci budou povinni se připoutat, což pohlídá obsluha. Bob navíc bude mít tři na sobě nezávislé brzdy, z nichž jedna bude úplně samočinná a automaticky při rychlosti 45 kilometrů v hodině začne brzdit.

Tudy povede nová letní bobová dráha na KlínechZdroj: archiv Sportovního areálu Klíny

Tudy povede nová letní bobová dráha na Klínech  Zdroj: archiv Sportovního areálu Klíny

Výstavba bobové dráhy oficiálně odstartuje během letošního srpna, kdy se postaví horní a dolní nástupiště. Během srpna a září se bude přemosťovat komunikace, která se nachází v polovině plánované trasy. Příští rok na jaře je v plánu položení samotné trubky bobové dráhy. Realizace projektu včetně veškerých přípravných prací a použité technologie vyjde na 14 milionů korun.

Za zábavou i historií dovede nová stezka

Ve stejné době jako bobová dráha by měla na Klínech vzniknout také nová stezka. Povede zarostlou roklí podél sjezdovek až dolů do údolí, kde bude pokračovat podél potůčku. Na začátku stezky je pět starých stříbrných štol, které jsou v současnosti zasypané a které by majitelé sportovního areálu do stezky rádi zařadili. „Aspoň u jedné z nich bychom rádi obnovili vstup, abychom připomněli historii Klínů,“ přiblížil Dlouhý, co mají v plánu.

Dole u potůčku by měla být umístěna zábavná část pro celou rodinu. Děti v ní budou moci plnit nejrůznější úkoly, nebude chybět ani trocha adrenalinu ve formě malých ferrat nebo lávek po skalkách. Součástí by také měla být stezka bosou nohou, kde by lidé mohli chodit bosky po různém povrchu – například po šiškách, kamíncích, písku či ve vodě. Stezkou se lidé pohodlně dostanou k dolní stanici lanovky, kde se následně budou moci nechat vyvézt nahoru.

Čaj. Ilustrační snímek.
Ukažte své čajovnické umění. V Kadani se poprvé koná festival čajů

Díky chystaným projektům se tak rozšíří i letní provoz lanovky. Ta letos jezdí od začátku června do konce září vždy od pátku do neděle a využívají ji například návštěvníci bikeparku. „Vzhledem k provozu bobové dráhy a nové stezky bude v příštím roce fungovat kolem pěti dnů v týdnu. Zbylé dny si necháme na údržbu,“ řekl Dlouhý.

Poslední chystanou novinkou je výstavba vlastního pivovaru. Ten by měl stát hned vedle restaurace hotelu Emeran.