Maratonské a půlmaratonské běhy zná řada měst Česka. Poprvé se ale poběží městský půlmaraton také v Chomutově. Trasa sportovce protáhne historickým centrem, zooparkem, areálem Kamencového jezera, areálem na Zadních Vinohradech i Bezručovým údolím.

"Je to úplně nová akce, kterou chceme cílit na mainstreamovou část obyvatelstva. Běhat může každý," vysvětlil náměstek chomutovského primátora David Dinda. Podle něj se tak spojí příjemné s užitečným. Kromě toho, že bude kvůli běžcům místy zastaven provoz a ti se proběhnou centrem, Chomutov také přiláká pozornost přespolních k těm nejlákavějším místům. "Budeme je tak současně propagovat," věří Dinda.

Letošní ročník Cesty proti bolesti podpoří sedmiletou Míšu Bernardovou z Otvic. Rodina by pro ni chtěla pořídit rehabilitační vozík.
Milan Dzuriak vyráží na další Cestu proti bolesti, letos pokoří i Alpy

Město počítá s účastí nejméně pěti set závodníků z běžeckých komunit z Chomutova, ale i okolních měst. Registrují se například Běžci Chomutov. "Je to naše povinnost se zúčastnit," je přesvědčená Gabriela Steinerová, která patří do této nadšené party sportovců. "Nepamatuji se, že by se tu něco podobného pořádalo. V dubnu jsme běželi v Žatci a teď jsme rádi, že se konečně něco takového děje i v Chomutově," pochvaluje si.

Jak vypadal letošní Žatecký půlmaraton:

Zaběhnout si půlmaratonských 21 kilometrů "doma" má podle ní své výhody. "Je to levnější. Jinak musíte platit benzín a spolu s registrací to docela leze do peněz. Hlavně jsme ale parta, a tak chceme, aby nás bylo z Běžců Chomutov na závodě co nejvíc," přeje si. Právě to, že se půlmaraton koná v Chomutově, umožní, aby se ke startu dostavila většina. Poznají je všichni. Mají jednotná trička.

Většina běžců si však může zajistit originální oranžovo-růžová trika chomutovského půlmaratonu, pokud se do 5. července zaregistrují na webových stránkách chomutovskypulmaraton.cz. Zatím se jich zaregistrovalo už na sto sedmdesát. "Pro začátek je to skvělé číslo," chválí si Stanislav Mrkáček, který pro město závod pořádá. "Máme zkušenost, že lidé nechávají registrace na poslední chvíli," dodal.

U kláštereckého zámku se sešly stovky lidí
Běžci vyběhali psímu útulku v Ciboušově 36 tisíc korun

Hlavní závod odstartuje 5. srpna v 10 hodin na chomutovském náměstí 1. máje. Doplní ho dětský závod, štafeta nad 120 let a štafeta do 120 let. Registrace na místě budou omezené, proto by si je běžci měli zařídit předem.

Na chomutovském půlmaratonu bude také příležitost zapotit se ve fitness zóně, uvolnit se bude možné při zábavě pro malé i velké.

BĚŽCI CHOMUTOV při běhu Bezručovým údolím. Výběhy pořádají dvakrát týdně a jsou otevřené každému.
Propadli běhu a teď rozběhávají další Chomutovany