Kolektiv české nekomerční televize Noe obdržel v Litvínově mezinárodní cenu Zlatá holubice míru. Prestižní putovní ocenění převzal ředitel televize Leoš Ryška. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že tuto cenu dostaneme. Strašně moc za ni děkujeme. Je to pro nás velký závazek,“ řekl.

Zlatá holubice míru se uděluje za zásluhy o porozumění mezi národy. Televize Noe, která sídlí v Ostravě a opírá se o křesťanské hodnoty, dostala cenu za šíření dobrých zpráv. Ceremoniál v janovském komunitním centru zajistila Oblastní charita Most, na jejíž půdě již byly uděleny dvě ceny. V roce 2015 ji obdržel páter Benno Beneš. Držitelkou z roku 2012 je Mostečanka Brigita Janovská.

Vlevo páter Benno Beneš se Zlatou holubicí míru. Tutéž cenu obdržel v minulosti 14. dalajláma, duchovní vůdce Tibetu.
Kněz dostal v Mostě světovou cenu jako dalajláma. Předala mu ji Mostečanka

Ocenit TV Noe navrhl 79letý Beneš, který stál u jejího zrodu. Kvůli nemoci ale holubici nemohl osobně předat. Nahradil ho Ralf Börner, poslanec okresu Střední Sasko, který spolupracuje s mosteckou charitou. „Po několika letech se cena přesouvá ze severu Čech do Ostravy. Televize Noe jako posel dobrých zpráv buduje mosty mezi lidmi i národy a zvyšuje kultivovanost společnosti,“ řekl Börner. To, že předání mohla opět zprostředkovat místní charita, je podle něj také velkým oceněním.

Existuje jen 30 kusů putovních Zlatých holubic míru. Cenu v minulosti obdrželi například 14. dalajláma, prezidenti Roman Herzog, Václav Havel a Lech Walesa, dále proslulí vědci, umělci či míroví aktivisté, třeba čínský architekt a disident Aj Wej-wej. Cena vznikla v roce 2008 k 60. výročí vyhlášení Charty OSN a Všeobecné deklarace lidských práv. Patronát nad holubicemi má německý Institut Alberta Schweitzera. Holubici si mohou držitelé nechat, či ji předat dál. Každý exemplář symbolizuje jeden ze třiceti článků lidských práv.

Léčba televizí

Tv Noe vysílá od roku 2006. Neoficiální měření vykazuje přes 150 tisíc diváků. „Žijeme ve světě, který je hodně zraněný. Lidé potřebují vnitřní klid. Přinášíme jim pokoj i naději,“ říká její ředitel.

Televize se zaměřuje hlavně na křesťanského diváka, program má etický rozměr s pozitivním pohledem na svět. Noe například cíleně omezuje zobrazování násilí. Soustředí se na vzdělávání, kulturu a duchovno. Příležitost dává i církvím a neziskovému sektoru. Žije s finanční podpory dárců.

Vyhlášení vítězů výtvarné soutěže SčVK na téma Příběh vody
Družina z Chanova vyhrála výtvarnou soutěž SčVK a pojede na výlet