Přesvědčili se, že pohybovat se po zamrzlé hladině není vůbec snadné, zvlášť, pokud led postupně taje. Při podobných typech zásahu hasiči navíc často svádějí pravý souboj s časem.

V suchých oblecích

„Záchranu hasiči provádějí ve speciálních suchých oblecích. Na každé stanici nově visí dva. Pokud je jednotka povolána k zásahu na vodě, hasiči se do nich natáhnou už v garáži a v autě se pak doobléknou. Na místo už musejí přijet připravení," říká k nutné rychlosti zásahu instruktor odborného výcviku Pavel Pech.

Předtím, než se hasiči vydali otestovat teplotu ledové vody na vlastní kůži, museli si na stanici nejprve osvojit instruktážní metodiku těchto typů zásahu. Naučené postupy si pak vyzkoušeli v praxi.

Za pomocí žebříku

„Způsobů, jak se k tonoucímu po ledu přiblížit a vytáhnout jej na břeh, je několik. My ale musíme pracovat s tím, jaké vybavení mají naši hasiči k dispozici. To znamená, že záchranu cvičíme především za použití nasouvacího žebříku, kdy se na něm ležící hasič k tonoucímu přiblíží, vytáhne ho na něj a ostatní je pomocí lana přitáhnout zpátky na břeh," popsal jeden ze způsobů Pech.

Takový postup je podle něj nejefektivnější. Hasič na žebříku leží, tudíž se jeho váha rozloží na větší plochu a led se neboří. Může se tak například lépe dostat na místo, kde se led probořil pod dítětem, které je lehčí a dojde po tenkém ledu dál než dospělý. Ostatní hasiči svého kolegu vždy jistí ze břehu lanem. Když ho i se zachráněným táhnou zpátky, žebřík jede po ledu jako sáně. „K tomu, aby se hasič ležící na žebříku mohl plížit vpřed, slouží bodáky připevněné na šňůře, pomocí kterých se dá odrážet," popsal Pavel Pech.

Pokud musí být zásah ještě rychlejší, vrhá se hasič pro tonoucího sám. Jištěný je lanem připnutým k záchranné vestě. Tu na sobě musí mít vždy, aby ho topící se člověk nestáhl pod hladinu, nebo pro případ, že by se probořil led také s ním. „Může se také stát, že se suchý oblek protrhne. Voda se do něj hned nahrne a táhne hasiče pod hladinu," dodal Pech.

Záchranné výcviky na vodě, ať už letní či zimní, jsou součástí odborné přípravy hasičů. Litoměřičtí a lovosičtí výcvik absolvují dnes na zamrzlém Píšťanském jezeře. „Je důležité, aby si hasiči vyzkoušeli pohyb ve vodě v obleku. Výcviky vždy slouží předně k tomu, aby chlapi získali v tom, co dělají, jistotu," dodal instruktor Pech.