Počet kriminálních činů v sedmi okresech Ústeckého kraje loni byl vyšší proti roku 2012 téměř o 10 procent. V nárůstu se zřejmě projevila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause z ledna 2013. Ale také důsledek zhoršující se sociální situace.

Srovnání ztěžuje, že v roce 2012 poněkud překvapivě došlo ke snížení kriminality zhruba o 2 500 nahlášených trestných činů. Počet kriminálních činů za rok 2013 je proto vyšší než v roce 2012, ale naopak na podobné úrovni jako v roce 2011.

Amnestie aneb
velké dilema
Celkem se milost bývalého prezidenta Václava Klause dotkla 50 tisíc obviněných či odsouzených. Více než třetina z propuštěných je v současnosti znovu stíhána. Nelze se tomu divit, protože podle organizace Rubikon v ČR je recidiva u osob propuštěných v řádném termínu okolo 60 %. Podle ústeckého senátora Jaroslava Doubravy by k nárůstu trestných činů v roce 2013 kvůli amnestii nedošlo, pokud by se amnestie týkala jenom propuštění osob odsouzených za nedbalostní trestné činy, maření výkonu úředního rozhodnutí či neplacení výživného.

Jisté je, že amnestie se významně projevila na míře drobné kriminality v některých okresech Ústeckého kraje. Na jeho území amnestovaní spáchali loni 634 skutků a v Libereckém kraji pak 205. Ústecký kraj obsadil po Praze a Moravskoslezském kraji třetí příčku s nejvyšším počtem skutků amnestovaných osob, které se dopustily trestné činnosti.

Policisté přitom dosud odhalili jenom část těch, kteří po amnestii dále kradli. V rámci České republiky se většina amnestovaných vězňů dopustila převážně majetkové trestné činnosti.

Krádeže a vloupání

Především byli aktivní malí zlodějíčci, kteří milují vytlučená okénka automobilů a brakují kdekoliv a kdykoliv to málo, co ve svých vozech majitelé nechají.

Paradoxní je, že veškerá majetková kriminalita je sice v roce 2013 na úrovni 111 procent proti roku 2012, ale proti roku 2011 dosahuje pouze 98 procent. Konkrétně 2011 - 18 772 činů, 2012 - 16 562, 2013 - 18 372 činů. Stejné to je s krádežemi vloupáním. Skokové zvýšení počtu vloupání do objektů na 115 procent trestných činů z 5 913 v roce 2012 na 6 813 v roce 2013 je nepřehlédnutelné.

 Vliv amnestie je zřejmý. Ale opět se projevuje paradox. Loňská vloupání nedosahují takové četnosti jako v roce 2011 tehdy policisté řešili na 6 857 případů.

Kriminalisté v akci

Bohumil Kotas, náměstek ředitele krajského ředitelství pro Službu kriminální policie a vyšetřování (SKPV), uvedl, že do Ústeckého kraje se z vězení vrátilo na 800 osob. V souvislosti s amnestií největší nápor zažily okresy Most a Chomutov. „Na Mostecku jeden policista SKPV loni zpracovával 31 spisů, na Chomutovku 30,4 spisů. V kraji na jednoho kriminalistu v průměru připadlo 22 spisů, kdežto v rámci celé republiky na policistu SKPV připadalo v průměru 17,4 spisů. Z toho je vidět, jaký byl nápor na policisty v našem kraji loni při vyšetřování," zdůraznil Kotas. Dodal, že vyřízených spisů, tedy uzavřených vyšetřování, bylo na jednoho vyšetřovatele v kraji 18 a v rámci ČR jenom 12,5 spisů. Objasněnost v rámci kriminálky v kraji přesáhla 52 procent.

„Loni došlo k mírnému nárůstu násilné kriminality, a to včetně vražd a loupeží," uvedl Martin Charvát, vedoucí 1. oddělení obecné kriminality krajského policejního ředitelství.

Více vražd

Loni došlo k 16 vraždám, o rok dříve „jenom" k 8, v roce 2011 kriminalisté vyšetřovali 12 vražd, 14 pak v roce 2010 . „Nedošlo k žádným zásadním změnám z hlediska způsobu provedení či sériové trestné činnosti. Šetřeno bylo původně 22 případů, z toho 1 ve stádiu přípravy vraždy, 7 ve stádiu pokusu. Objasněno bylo 20 případů, dva dosud objasněny nejsou. Nakonec jako vraždy byla uzavřena vyšetřování v 16 případech. Dosud nevyřešena je vražda podnikatele Housky z Chomutova," uvedl Charvát.

Šest případů bylo překvalifikováno. Případ policejního plukovníka, který v Ústí n. L. zastřelil svou manželku a potom i sebe, vyšetřuje inspekce (GIPS), žatecký případ byl vyhodnocen jako sebevražda, v jednom případě nebylo prokázáno, že by šlo o vraždu, útok na Vietnamce byl překvalifikován na těžké ublížení na zdraví a loupež. Příprava vraždy případ Jetmara z Děčínska byl odložen pro nepříčetnost pachatele.

Infoblok