Obvinění z korupce zprostil okresní soud v Chebu starostu Aše Dalibora Blažka a radního Jiřího Červenku. Podle obžaloby pomohli jednomu z ašských kasín k nižšímu nájmu pozemků výměnou za sponzorský dar pro klub, ve kterém závodil starostův syn. Jde o TJ Stadion Louny. Soud dal za pravdu obžalovaným, kteří od začátku soudních jednání sdělovali, že se snažili zajistit příjmy pro město a že dar kasina klubu s jednáním o nájmu pozemků nesouvisel. Viny soud zprostil i představitele kasina a firmu Development West.

Jak se soud vyjádřil, aktivity, které byly s celou kauzou spojeny se nestaly trestným činem.

Soud: 200 tisíc nebylo úplatkem

„Dalibor Blažek se snažil zajistit pro město peníze z hazardu tím, že navrhl nájemní smlouvu na parkoviště u kasina nejprve za pět milionů korun. Pak se ale změnil zákon a obce mohly dostávat z hazardu daleko více peněz formou odvodu od provozovatelů heren a kasin. Výsledná nájemní smlouva za půl milionu korun pak odpovídala běžným cenám," sdělil soudce Zdeněk Johann při odůvodnění rozsudku.

Připomeňte si: Starosta Aše stanul před soudem kvůli braní úplatků, peníze měly jít do Loun

Částka ve výši 200 tisíc korun, kterou kasino poslalo klubu nebyly podle soudu úplatkem, ale částkou za reklamu.

Státní zástupce Viktor Böhm požadoval v předchozím jednání pro oba představitele města i dva členy představenstva firmy podmíněné tresty a pokuty. Obhájci naopak zproštění obžaloby. Státní zastupitelství ale postavilo žalobu na odposleších, které byly ale nařízeny při vyšetřování jiné kauzy. Soudce je však jako důkaz v této věci nepřipustil.

Starosta: Kauza mi ublížila

„Výsledek soudu hodnotím pozitivně. Celá kauza byla vykonstruovaná. V rámci obžaloby došlo k překroucení faktů a k nepravdám, které mě velmi mrzí," sdělil starosta Dalibor Blažek.

Starosta i sdělil, že mu tato kauza jako starostovi ublížila. „Pokud se na světlo dostane takováto kauza, může to u části obyvatel města způsobit to, že u nich vzbudím pochybnosti, se na mě podívají jako na zločince, ale naštěstí je velká část i těch, kteří mi od začátku věřili, že jsem nevinný," podotkl starosta Dalibor Blažek s tím, že se od začátku soudního jednání musel čelit mnoha otázkám nejen ze strany veřejnosti.

„Pro mě naprosto smutné a zdrcující a těžko pochopitelné, že policie se státním zastupitelstvím může takto vyhodnocovat skutky a dělat si, co chce. Na druhé straně velkým povzbuzením pro mě je, že Okresní soud v Chebu naplnil spravedlnost," sdělil ašský radní Jiří Červenka.