Student se na svou trestní výpravu chladnokrevně připravil. Před školou si na obličej nasadil masku a dovnitř vstoupil vyzbrojený paličkou na maso a nožem s dvanáct centimetrů dlouhou čepelí. První, koho na chodbě potkal, byla sekretářka školy v doprovodu s ekonomkou. S výkřiky o terorismu zaútočil na první z nich. Vše se seběhlo v půl deváté ráno v pondělí 26. září.

„Slyšel jsem křik, a tak jsem spolu se školníkem vyběhl z kanceláře,“ líčí ředitel školy Jaroslav Zahrádka. „Student křičel něco o tom, že koná ve prospěch České republiky." Po krátké tahanici ho zneškodnili. „Když jsem nad ním klečel, ptal jsem se ho, co to má znamenat. Chladnokrevně mi odpověděl, že je členem nějaké organizace, která hájí zájmy Česka a chce změnit poměry,“ dodal Jaroslav Zahrádka.

Chlapec před nedávnem nastoupil do prvního ročníku čtyřletého gymnázia. Jako jedničkář se tam dostal bez přijímacích zkoušek. Kromě toho, že má výborné studijní předpoklady, prý dosud neměl žádné problémy s kázní.

Krátce po incidentu ho převezli na chirurgii chomutovské nemocnice, protože utrpěl lehčí poranění. Při svém útoku rozbil vitríny a zranil se o sklo. V tuto chvíli probíhá intenzivní policejní šetření. "Kvalifikovali jsme, že spáchal trestný čin pokus těžkého ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování, kde je trest odnětí svobody od tří do deseti let," informovala Deník policejní tisková mluvčí Marie Pivková.

Soud může rozhodnout o uvalení vazby.