Ani páru o tom, co vlastně ukradl, zjevně neměl 34letý zloděj z Mostu. Úplnou náhodou se mu podařilo odcizit drahý diagnostický notebook na vyhledávání závady na nákladních autech, který omylem považoval za porouchaný krám.

Přístroj, jehož pořizovací cena je 400 tisíc korun, tak prodal značně pod cenou. Teď má navíc na krku trestní stíhání.

Zlodějíček šel minulý týden ze svého bydliště v jedné obci u Mostu pěšky do města. Cestou v Rudolicích, když míjel objekt zdejší firmy, ho napadlo, že by se mohl podívat dovnitř, zda tam nemají nějaký šrot. Přelezl plot a k jeho překvapení se náhle ocitl před mnohem lepší kořistí, než je staré železo. „Na kapotě auta ležel notebook, který si tam odložil jeden z pracovníků, když zjišťoval závadu na vozidle a na chvíli si poté odskočil do dílny. „V tom okamžiku pachatel na šrot úplně zapomněl, popadl počítač a rychle zmizel,“ popsala krádež mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Podnikavý lapka si notebook odnesl domů, kde ho hned vyzkoušel. Byl zklamaný, že nefunguje podle jeho představ, přesto se ho rozhodl prodat. Kupce našel poměrně rychle. Netušíc, že má doma přístroj za sta tisíce, zbavil se ho značně pod cenou. „Počítač měl koupit nějaký cizinec, který za něj měl zloději dát jen necelých pět set korun,“ doplnila Světláková.

Přestože se kriminalistům zloděje podařilo dopadnout, diagnostický notebook bohužel zatím stále nezajistili. Po jeho novém majiteli policisté pátrají.

Čtyřiatřicetiletý Mostečan má mimo výše zmíněné krádeže na krku ještě další prohřešky. Společně s 23letým a 27letým komplicem měli vniknout do zahradního domku a odcizit tam různé kabely a zařízení chatky. Při odchodu ještě poškodili plot. Lup se jim zřejmě zdál malý, protože záhy vnikli do další zahrádky. Všiml si jich náhodný svědek a zavolal policii. Ta pak povedenou trojici zajistila.