Nečekaný útok přišel ve chvíli, kdy zhasly uliční lampy. Zápalná lahev dopadla jen několik centimetrů od dětské postýlky, ve které spalo roční dítě.

Vesničku Krty na Jesenicku probudily v jednu hodinu v noci sirény sanity záchranářů a hasičů. Dvanáctičlenná rodina byla ještě několik minut před jejich příjezdem v přímém ohrožení života: zápalná lahev byla vhozena do ložnice, kde spaly tři osoby. Mladí rodiče a jejich malé dítě.

Ještě v šoku byl táta od rodiny, když nám pár hodin po útoku popisoval, co se v místnosti odehrálo: „Vyskočil jsem, popadl dítě a s ženou jsme vyběhli, tak jak jsme byli, ven. Snažil jsem se o to, aby především oni byli v naprostém bezpečí. Když jsem se vrátil dovnitř, bylo všude plno kouře. Snažil jsem se oheň zlikvidovat sám.“ Na místo okamžitě vyrazili hasiči z Jesenice, Kněževsi, Rakovníka a také drážní hasiči z Plzně.

S popáleninami druhého stupně na nohou byl otec rodiny odvezen k ošetření do rakovnické nemocnice. Škoda činí tisíc korun, uchránit se podařilo majetek ve výši 300 tisíc korun.

Návštěva zdrcené rodiny

„Proč? Za co?“ Právě tyto otázky si klade bezproblémová romská rodina, která žije v Krtech na Rakovnicku už pětadvacet let. Do drážního domku, kde její členové žijí, někdo v úterý 9. srpna hodinu po půlnoci vhodil zápalnou láhev. V přímém ohrožení života tak bylo roční dítě i jeho rodiče: osm měsíců těhotná maminka a tatínek.

Ve středu ráno, když jsme do Krt za osudem stíhanou rodinou dorazili, působila nevyspaně a vystresovaně. Přiznali, že po celou zbývající noc nezamhouřili ani oko a že se obávají, že podobné to bude i v další dny. Snažili se likvidovat škody, které jim útok způsobil na majetku. „To poničené lino už asi nevyčistíme. Co se dá dělat, s tím se smíříme snáz, než se škodou na duši. Nechápu, jak někdo může chtít ublížit nevinnému dítěti,“ zdůraznil napadený muž a podotkl, že s lidmi ve vsi jsou každopádně zadobře. „Žijeme stejným způsobem života. Panímáma třeba chodí do lesa na borůvky. Když jdou místní okolo na vlak, tak se zdravíme. Jsme tady klidná malá vesnice, pořádají se tady různé akce jako třeba masopust, májové zábavy. Prostě obyčejný a hezký venkovský život, takže nevěříme, že by se nám snažil tak krutě ublížit někdo z místních,“ popsal napadený, který přiznal, že ve chvílích, kdy už bylo po všem, si najednou uvědomil, co všechno se mohlo jeho rodině stát. „Právě tehdy se mi udělalo najednou hrozně špatně a začal jsem zvracet. Kdo to nezažil, nepochopí. Hořela peřina, kočárek, lino. Právě když jsem se snažil oheň bosýma nohama uhasit, tak jsem se poranil. Ta popálená noha hodně bolí. Zítra jdu na převaz,“ dodal ještě muž.

Případem se nyní zabývá policie. Zda šlo o rasově motivovaný čin ale zatím nepotvrdila. Při případném dopadení hrozí pachateli až deset let vězení.