Výslechy dalších svědků i zasahujících policistů pokračovalo v úterý 19. června hlavní líčení u Okresního soudu v Lounech k případu loňské vážné nehody nákladního vozu a autobusu u Lenešic. K události došlo 17. února 2011 na úzké silnici mezi Lenešicemi a Postoloprty. Čtrnáct cestujících bylo zraněno, řidič autobusu těžce. V autobuse cestovali lidé, dojíždějící do práce do průmyslové zóny v Lounech. Řada jich byla z Mostecka.

Obžaloba má za to, že za kolizi může mladý řidič nákladního vozu, a to svou nedbalostí. Automobil vjel částečně do protisměru, kde se střetl s autobusem. Byl v nevyhovujícím technickém stavu a podle státní zástupkyně měl téměř nefunkční brzdy. Tyto skutečnosti potvrdil znalecký posudek. Podle odborníka z oboru dopravy měl sice náklaďák „technickou" do srpna 2011, ale byl v takovém stavu, že by jí rozhodně neprošel. Znalec také vypočítal, že v době střetu jel autobus desetikilometrovou rychlostí, nákladní vůz pak rychlostí 37 km/h. A i to podle něj bylo na nepříjemně klikaté silničce se špatným výhledem příliš.

Obhájce obžalovaného se proti některým výrokům znalce ohradil. Zarazilo ho například, že při zpracování posudku nevzal v potaz údaje z tachografických kotoučků. Požádal proto o posudek nový; o tom ale trestní senát na místě nerozhodl. Další překvapivý moment vyvolal obhájce tvrzením, že v místě kolize byly čtyřicet metrů dlouhé zamrzlé kaluže. Ty prý jízdu vozu jeho klienta neblaze ovlivnily. Nikdo ze zatím dotazovaných svědků si ale žádné takové louže nevybavuje a nejsou zachyceny ani na žádném z řady snímků, které na místě krátce po nehodě pořídil fotoreportér Deníku (najdete je v souvisejících článcích).

Řidiči v případě uznání viny hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Jeho verzi ale zatím oficiálně nikdo neslyšel. Hned zpočátku totiž prohlásil, že nebude vypovídat.

Hlavní líčení bylo kvůli výslechům dalších svědků odročeno na konec září.