Velká bitka se strhla ve čtvrtek 10. června večer před hotelem Oharka v Lounech.

Do sebe se tam kolem deváté hodiny večerní vzájemně pustily dvě skupinky podnapilých Romů – jedna asi složená z místních a druhá z romských občanů ze Slovenska, kteří byli v hotelu ubytováni.

Při potyčce se v rukou rozčilených mužů objevily v jednu chvíli i dřevěné násady, asi tři lidé byli zraněni. Konflikt muselo přijet uklidnit hned několik policejní hlídek, včetně městské policie, která v pátek o rvačce informovala.

Ozbrojili se tyčemi

Co se tedy vlastně před Oharkou ve čtvrtek večer stalo? Když se na místo dostavili strážníci a policisté, byla situace už vyhrocená a nepřehledná. „Venku před hotelem na sebe křičela skupinka asi 10 osob romské národnosti. Následně se tito lidé začali fyzicky napadat, přičemž jeden z mužů po úderu pěstí upadl na zem,“ vylíčil situaci zástupce ředitele lounské městské policie Miloslav Malý.

Strážníkům se podařilo od sebe hlavní aktéry bitky odtrhnout a na pár minut je zklidnit. „Napadenému muži, který krvácel z úst, poskytla hlídka první pomoc a přivolala mu záchranku,“ sdělil dále Malý.

Rozzuření Romové to ale nechtěli jen tak vzdát. Stále měli tendence se vzájemně napadat. Někteří z nich utekli do hotelu. Další se vydali za nimi. Opět hrozilo, že se obě skupinky do sebe pustí. „Vyzbrojili se dřevěnými násadami a tyčemi a na chodbě hotelu na sebe pokřikovali a vyhrožovali si,“ popsal napjatou atmosféru Malý.

Řvali až do půlnoci

V tuto chvíli už na místo dojely další policejní posily a strážcům zákona se vyhrocenou situaci podařilo urovnat a zabránit tomu, aby se Romové vzájemně pobili. Někteří z nich poté odešli do svých pokojů, ostatní zamířili před hotel. Klid ale zdaleka ještě nenastal.

„Romové, kteří stáli před Oharkou, stále křičeli a vyhrožovali Romům ze Slovenska. Ti zase hulákali na balkónu hotelu,“ nastínil, co se dále u Oharky dělo Malý s tím, že strážníkům a policistům se v tuto chvíli dařilo mít situaci již plně pod kontrolou. Zhruba půl hodiny po půlnoci pak Romové, kteří byli před hotelem, nasedli do auta a odjeli pryč.

Další zranění muži

Během rvačky byli mimo již výše zmíněného muže, který dostal pěstí, zraněni zřejmě ještě dva další muži (47 a 50 let). Ti byli ale asi zbiti ještě před tím, než na místo dorazila první policejní hlídka.

Starší krvácel z ucha, mladší měl krvavou ránu na hlavě a upadal chvílemi do bezvědomí. Oběma dávali strážníci první pomoc a volali jim záchranku ještě předtím, než začali řešit celý rozsáhlý konflikt.

Původně totiž byla městská policie do Oharky přivolána právě kvůli těmto dvěma zraněným mužů. Až na místě hlídka zjistila, že před hotelem zuří rvačka.

Případ má policie

Celý incident teď vyšetřuje státní policie. Vzhledem k tomu, že rváči byli většinou opilí a před Oharkou byl zmatek, nebude to mít jednoduché.

„V současné době ještě nemůžeme říci, co se vlastně před Oharkou dělo, z jakého důvodu se bitka strhla. Případ šetříme zatím jako přestupek. Není však vyloučeno, že může být překvalifikován na trestný čin,“ sdělila v mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.