Zdeněk Soušek z Kryr tvrdí, že kvůli špatné léčbě podbořanského gynekologa Ivana Špenika zemřela jeho manželka Iveta Soušková. Obviňuje jej, že u ní včas nerozpoznal rakovinu a pak jí zatajoval diagnózu. MUDr. Špenik obvinění popírá.

„Moje manželka chodila k panu doktorovi Špenikovi každé tři měsíce na kontrolu, včas u ní nerozpoznal rakovinu. Pak jí zatajoval diagnózu a posílal ji domů s tím, ať si jde lehnout a ať si provádí koupele," říká Zdeněk Soušek. „Pak tvrdil, že to chytila ode mě a poslal mi prášky. To už jsem nevydržel, manželku jsem odvezl k jinému gynekologovi. Ten nás poslal na vyšetření do Ústí nad Labem, kde mé ženě potvrdili krutou diagnózu - rakovinu děložního čípku s tím, že nemoc je již v pokročilém stádiu," vysvětluje. „Chemoterapie na onkologii v Chomutově už nezabrala, žena mi zemřela doma v náručí. Kdyby pan doktor včas odhalil nemoc, mohla třeba ještě žít," tvrdí. „Rakovina není přece nemoc, která se vyskytne ze dne na den. Má žena chodila na pravidelné prohlídky," dodal.

Lékař: věda je někdy bezmocná

MUDr. Špenik jeho nařčení odmítá. „Odmítám tvrzení, že bych cokoliv zanedbal. Pana Souška chápu, ztratil blízkou osobu. Ale je to jen jeho subjektivní názor. Gynekologickou praxi vykonávám 30 let a bohužel, jako většina lékařů se setkávám i s případy, kde je lékařská věda bezmocná," sdělil Deníku s tím, že laik podobné případy nemůže posoudit. „Vše je uvedeno v lékařské dokumentaci, včetně výsledků odborných vyšetření. Pokud si pan Soušek myslí, že bylo nějaké pochybení, může se obrátit na etickou komisi České lékařské komory a ta to posoudí," dodal.

To přesně chce Z. Soušek udělat. „Na lékařskou komoru se obrátím, zvažuji i podání trestního oznámení na policii," řekl Deníku.