Rozsáhlou trestnou činnost podvodného charakteru vyšetřují v současné době lounští kriminalisté. Dopustil se jí 42letý recidivista ze Žatce, který se vydával za kominíka a podvedl stovky lidí a firem. Policisté ho už obvinili z několika trestných činů. Žádají další případné poškozené, aby se jim přihlásili.

„Policisté obvinili 42letého recidivistu ze Žatce z trestných činů podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a neoprávněného podnikání," sdělila Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí. Obviněný se uvedených přečinů dopustil tím, že si opatřil padělané vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list v oboru „kominík", ač si byl vědom, že uvedenou školu neabsolvoval, závěrečnou zkoušku nevykonal a daný obor tedy neukončil.

Předložil padělané dokumenty

„Při podání žádosti o vydání živnostenského oprávnění na předmět podnikání kominictví předložil na úřadu tyto padělané dokumenty, na jejichž základě mu bylo vystaveno od března 2013 živnostenské oprávnění," dodala.

Rádoby kominík v uvedeném oboru podnikal. Přijímal objednávky, vydával účetní doklady, podával daňová přiznání, nabízel služby a vyvíjel další činnosti, aniž by měl platné živnostenské oprávnění, to vše s úmyslem získat pro sebe neoprávněný prospěch.

Vybral zálohy, peníze nevrátil

„U zatím zjištěných přibližně 300 subjektů (fyzické i právnické osoby) neoprávněně vykonal činnost bez platného živnostenského oprávnění, na základě padělaného dokladu, a od 170 z nich vybral zálohy na provedení odborných kominických prací, které nikdy neprovedl a peníze nevrátil," sdělila mluvčí.

Způsobená škoda, kterou dosud napáchal, činí 610 tisíc korun. Vyšetřování obviněného je vedeno na svobodě. Bude-li odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Policisté v této věci žádají případné další fyzické či právnické osoby, kterým byla tímto podvodným jednáním způsobena újma, nechť se přihlásí přímo lounské kriminální policii. A to na telefon: 974 437 343 (v pracovní době od 7 do 15 hodin) nebo na bezplatnou policejní linku 158, či na kteroukoli služebnu policie.