V naleštěných lakýrkách a s šátkem, maskovaný kuklou a slunečními brýlemi a se slovy „Dej mi peníze, to je přepadení," vtrhl letos v únoru lupič na poštu v Hřivicích na Lounsku. Odnášel si ani ne dvacet tisíc, ve spěchu navíc některé bankovky poztrácel.

Ze zločinu je obviněn šestatřicetiletý muž ze Žatecka, který ale vinu odmítá. „Nevím, co jsem ten den dělal, ale v Hřivicích jsem určitě nebyl," tvrdil při výsleších.

Když měl ale podruhé zasednout soud, který o mužově vině či nevině rozhoduje, obžalovaný ve středu 15. října nepřišel. Nebyl ani doma, kde ho okamžitě hledali policisté. Soudkyně proto vydá příkaz k jeho zatčení, a až ho policisté najdou, je pravděpodobné, že stráví zbytek procesu za mřížemi. Dosud byl stíhán na svobodě, ač už má v trestním rejstříku několik zápisů, například za těžké ublížení na zdraví.

Připomeňte si: Policie dopadla lupiče, který přepadl poštu v Hřivicích

K loupeži v Hřivicích došlo letos 18. února. Maskovaný muž s kuklou a s lakýrkami na nohách vstoupil na poštu těsně před zavřením. U přepážky pak požadoval vydání peněz, v ruce měl mít předmět, který pošťačce připomínal zbraň. Vystrašená žena mu dala necelých dvacet tisíc korun. Když muž odcházel, po cestě některé bankovky ztrácel.

Zda je opravdu oním lupičem z Hřivic obžalovaný šestatřicetiletý muž, který si mimochodem zakládá na elegantním vzhledu, si budeme muset počkat až do rozhodnutí soudu. Už při prvním líčení, kdy se ještě dostavil, však svědčilo několik indicií proti němu. Například jeho přítelkyně měla údajně při výpovědi na policii potvrdit, že v Hřivicích před poštou byli společně, ač muž tvrdí, že tam nebyl. Proti obžalovanému svědčí také fakt, že přepadená pošťačka poznala jeho hlas. Pokud muže soud usvědčí z loupeže na poště v Hřivicích, hrozí mu dva až deset let vězení. K události došlo v únoru, obviněn byl podezřelý v červenci.

Ve většině případů policie pachatele nenašla

V okrese Louny se v posledních deseti letech odehrálo jedenáct přepadení pošt či bank nebo pokusů o ně. Ve čtyřech případech byl pachatel dopaden, v sedmi unikl. V poslední době jsou ale policisté stoprocentní. Na jaře chytili také lupiče, který si odnesl 55 tisíc z žatecké Komerční banky, ten už si odpykává tři a půl roku za mřížemi.

Ne vždy si ale zloději z přepadení či pokusu peníze odnesou. Někdy se leknou a utečou nebo jim je nevydá obsluha přepážky. Peníze si pachatelé v posledních deseti letech odnesli šestkrát, v pěti případech odešli s prázdnou. Bez peněz utekl například lupič z pošty v Peruci v roce 2005, pošťačka mu je odmítla dát. Podobně dopadl i pokus na stejné pobočce v roce 2007. Ani lounská pošta v roce 2011 peníze nevydala, v roce 2006 chtěl organizovaný gang vyloupit banku v Podbořanech, když ale uviděli policisty v okolí, akci si rozmysleli, později byli členové gangu dopadeni za jiné přečiny.

Peníze si naopak užíval autor loupeže na poště v Očihově na Podbořansku, který v roce 2007 se zbraní poctil návštěvou tamní pobočku. Pošťačku muž, který je dosud na svobodě, dokonce svázal a odjel z místa činu jejím autem. Policisté zatím také neznají autora loupeže v žatecké Komerční bance z roku 2005, ani lupiče z žatecké České spořitelny z roku 2007. Za mřížemi na několik let je naopak pachatel krádeže v Podbořanech, který tamní banku „navštívil" v roce 2012. Vyloupil i jiné banky jinde po republice, policie ho později dopadla.

Případ lupiče elegána z Hřivic byl kvůli nepřítomnosti obžalovaného odročen zatím na neurčito, v jednání se bude pokračovat až policie muže najde. Pokračovat se bude výslechy svědků.