Podle ústeckého soudního znalce a psychologa Josefa Kováříka se situace v posledních letech příliš nezměnila. „Pro neplatiče výživného jsou většinou děti závaží z minulosti. Nebo neplacení vnímají jako pomstu vůči druhému rodiči," vysvětluje soudní znalec Josef Kovářík.

V Ústeckém kraji policie v roce 2010 vyšetřovala 1 707 neplatičů alimentů, v roce 2013 jich bylo 1 810 a loni 1 529. Meziroční rozdíl zhruba dvou set případů není příliš velký.

MOHOU PŘIJÍT O ŘIDIČÁK

„Je dobře, že kromě vězení neplatičům hrozí i varovný trest, na čas jim bude odebrán řidičský průkaz. To je daleko účinnější nástroj," říká Kovářík.

Někdy podle něj může neplacení výživného vést až ke komickým situacím. „Zajímavý je případ z ledna 2014, kdy muž neměl chuť jít k mosteckému okresnímu soudu kvůli zanedbání povinné výživy. Ale aby měl od úředního šimla pokoj, ještě v den soudu dluh konečně zaplatil. Jenže tím problém neskončil," popisuje odborník.

Thajská policie deportovala Čecha Zdeňka Pfeifera.
Muži, který vědomě šířil virus HIV, hrozí až 12 let vězení

Soudní jednání proběhlo v mužově nepřítomnosti, protože byl řádně předvolán a nedostavil se. Soud mu uložil zákaz řízení na půl roku a dvě stě hodin veřejně prospěšných prací. Také musel zaplatit dluh. Muž se odvolal, protože řidičský průkaz potřeboval. Kromě toho u ústeckého krajského odvolacího soudu ukázal ústřižek složenky, který dokazoval, že v den rozsudku dluh zaplatil.

„Jenže u mosteckého okresního soudu nevěděli, že muž chce výživné ještě ten den zaplatit. Navíc v době vyhlašování rozsudku ještě peníze na poště nesložil. Dluh zaplatil až později během dne. Odvolací soud mu tedy vrátil řidičský průkaz, ale ponechal dvě stě hodin veřejně prospěšných prací. Za furiantství se platí," podotýká Kovářík.

ŽENY JSOU ROZUMNĚJŠÍ

Z víc než patnácti set případů neplacení výživného, kterými se loni zabývali policisté v Ústeckém kraji, se jen ve 263 případech jednalo o dluhy žen. Podle psychologa to není překvapivé.

„U žen dluhy na alimentech souvisí v mnoha případech s jejich kriminální recidivou. Jde o menší počet případů, protože ženy se dopouštějí trestných činů v daleko menší míře než muži. Některé ženy dlužící na alimentech patří mezi sociálně slabé či nepřizpůsobivé," upozorňuje Kovářík.

Téměř polovina lidí v kraji, kteří neplatí alimenty, jsou opakovaně trestaní recidivisté. „Narůstání dluhů u některých začíná třeba nezaplacením nájmu, většinou před dovolenými a Vánoci. Když nezaplatí povinné platby, krátkodobě si tím přilepší. Podobné to je u alimentů. Nebo rodič přijde o práci a dluhy začnou narůstat. Ale vše se dá řešit, pokud je člověk rozumný. Třeba splátkovým kalendářem," dodává Kovářík.

Ilustrační foto
Dluží přes sto tisíc a neplatí. Navíc zamlčel, že je v exekuci