Sám a na celý život se potrestal řidič z Opavy, který zavinil loni v červnu vážnou dopravní nehodu na Lounsku. Při kolizi totiž ochrnul a je upoután na lůžko.

Vzhledem k tomu, že při bouračce byli zraněni ještě další tři lidé, byl muž obžalován z ublížení na zdraví a ve středu 29. října 2008 měl být v Lounech souzen. Hlavní líčení se však nakonec nekonalo. Jestli vůbec někdy začne, není jasné.

Osudné předjíždění

Osudná nehoda se stala mezi obcemi Radíčeves a Sýrovice. Řidič mercedesu, ve kterém seděl ještě spolujezdec, se rozhodl předjíždět na plné čáře toyotu. Když se vracel zpátky do svého pruhu, tak při plné rychlosti zavadil o druhý vůz a obě auta havarovala.

V toyotě seděly dvě ženy, které byly naštěstí zraněny jen lehce. Řidič a spolujezdec z mercedesu bohužel dopadli mnohem hůře. V současné době jsou oba upoutáni na invalidní vozík a nemohou hýbat ani horními končetinami.

Tři možnosti

Soud tak v současné době řeší otázku, zda bude vůbec někdy možné, aby se obžalovaný dostavil k hlavnímu líčení. Obviněný muž totiž trvá na tom, aby byl procesu přítomen osobně.

Nechce se nechat zastupovat pouze advokátem „Musím si tedy vyžádat podrobnou lékařskou zprávu o stavu obžalovaného, podle které se bude následně rozhodovat,“ vysvětlil včera soudce svědkům, kteří na hlavní líčení dorazili.

Další možností je, že by se soud konal v bydlišti obžalovaného, tedy v Opavě. Čímž by odpadla komplikovaná doprava ochrnutého muže až do Loun. Umožnit to může Vrchní soud v Praze.

Trestní řízení může být kvůli vážnému zdravotnímu stavu obžalovaného též na neupřesněnou dobu přerušeno.

Rozhodne lékař

Jak vše dopadne, bude jasnější po vyjádření lékaře ke zdravotnímu stavu obžalovaného. I kdyby se však muž před soud nakonec dostavil, jeho případné potrestání bude spíše jakýmsi morálním zadostiučiněním pro poškozené. Ochrnutý muž by totiž těžko mohl někdy pobývat ve vězení.