Mlátil, kopal a týral Pavel Paur ze Slavětína pravidelně a dlouhodobě svou ženu Janu nebo je nevinný? Podle soudu je správně druhá varianta, důkazy o bití ženy, která je už téměř dva roky nezvěstná a nemohla tak vypovídat, totiž chybějí. Všechna svědectví, která mluví o týrání, jsou jen „z doslechu". Manžel zmizelé Jany Paurové byl proto nakonec zproštěn obžaloby z týrání osoby žijící ve společném obydlí, za které mu hrozilo až osm let za mřížemi. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal.

Nebylo prokázáno, že by obžalovaný poškozenou fyzicky napadal. Soud nemůže opřít rozsudek o tvrzení typu říká se, slyšel jsem nebo ona o tom hovořila. Žádný přímý a konkrétní důkaz o týrání není, naopak bylo prokázáno, že v některých případech si žena modřiny způsobila kvůli pádům a alkoholu sama," zdůvodnil rozsudek soudce Petr Šilhan.

Manžel od začátku hovořil o své nevině

S jeho slovy nesouhlasí státní zástupce Jindřich Koželuh. „Nebyla světice, to určitě ne, pila hodně alkohol, byla nevěrná, ale pila kvůli tomu, že nezvládala špatnou situaci v rodině. Divím se, že byl zproštěn obžaloby. To, že byla napadána a měla modřiny bylo podle mého prokázáno, celá řada svědků mluví o bití, modřinách, znásilňování či vyhrožování, že jí sebere děti. Také v lékařské zprávě po jednom z ošetření se mluví o napadení," uvedl.

Pavel Paur ani jeho obhájce nechtěli rozsudek komentovat. Z jejich vystoupení u soudu ale vyplynulo, že podle nich byla většina svědků, kteří hovořili o týrání, z rodiny zmizelé Jany Paurové nebo se mělo jednat o její kamarádky. Naopak jiní lidé prý hodnověrně dosvědčili, že padala pod vlivem alkoholu na různých místech. Podle nich byl obětí spíš Pavel Paur, který se měl manželce jen bránit.

Pavel Paur vinu od začátku líčení popíral. „Manželku jsem nebil. Když se manželka napila, byla agresivní. Házela po mě věcmi, vytáhla i nůž. Hádali jsme se kvůli jejímu pití, které mi vadilo. Modřiny měla od toho, jak jsem ji chytil a třeba posadil, když se do mě pustila. Netýral jsem ji, ale bránil jsem se," tvrdil na začátku vyšetřování Pavel Paur.

Oběť nic neřekla, zmizela

Složitý případ bez oběti rozplétal lounský soud více než rok, při jedenácti stáních přitom vyslechl desítky svědků, nakonec kolem čtyřiceti. Jejich výpovědi se ale značně rozcházely… Část mluvila o bití a znásilňování, druhá ale zase tvrdila, že za modřinami na těle Jany Paurové byly časté pády způsobené alkoholem a zastávali se manžela Pavla.

Nikdo údajné týrání neviděl na vlastní oči, všichni o něm „jen" slyšeli nebo jim o bití vyprávěla zmizelá Jana, která ale u soudu vypovídat nemohla a neřekla tak svou verzi. Za velmi záhadných okolností totiž zmizela v únoru 2013, jen den poté, co měla na policii vypovídat právě kvůli údajnému týrání. Oznámení na Pavla Paura tehdy podaly sociální pracovnice, kterým se situace v rodině nelíbila.

Manželé byli v rozvodovém řízení, mnohokrát u nich byla policie kvůli hádkám, oba měli několik milenců, někteří vypovídali i před soudem. Paur měl hledat ženy na seznamkách, milostné SMS měl posílat i přítelkyni bratra Jany. Ale i Jana měla milenců několik… V rodině se údajně zamykal mrazák, aby Paurová nevyměňovala zásoby za alkohol. Podle některých svědků, kteří to měli slyšet od později zmizelé Jany, měl Paur svou ženu několikrát dokonce i pomočit a pokálet ve spánku, sex si měl vynucovat násilím. „Vyhrožoval jí, že se jí zbaví, že jí vezme děti. Měla z něj strach. Stěžovala si často, že ji pořád bije, fackuje a kope, také proto pila. Bil ji, znásilňoval, říkala, že jí ve spánku i pomočil a pokálel," řekla k případu například teta Jany Paurové. Podobně vypovídalo i několik dalších svědků, kamarádky zmizelé ženy, členové její rodiny.

Výmysly opilce nebo manžel - tyran?

„Několikrát jsem jí viděla zmalovanou, hodně se ho bála. Chodila si často stěžovat, že jí bije. Bral jí údajně i peníze, bála se, že jí připraví o děti," řekla před soudem její kamarádka. Podle bratra zmizelé ženy se měl dokonce Pavel Paur jednou i k násilí přiznat a slíbit, že přestane.

Jiní svědci ale zase tvrdili, že si vše Paurová vymýšlela pod vlivem alkoholu, který často a ve velkém množství pila. Řekli, že ji viděli mnohokrát na různých místech padat, že se Paur jen bránil jejím opileckým výpadům. Viděli ji například opilou padat ze schodů, jednou také vyklopila svou dceru z kočárku, jednou měla také přespat na ulici. „Nikdy jsem si nevšiml, že by u nich docházelo k napadání ze strany pana Paura. Spíš opačně, ona napadala jeho, soused se bránil. Občas jsem zaslechl, jak na ní volal, ať položí ten nůž, aby toho nechala, aby nic nedělala. Zranění mohla mít z toho, jak opilá padala. Několikrát jsem ji viděl upadnout," řekl například jeden z lidí ze Slavětína. „Byla často opilá. Jednou jsem ji viděla, jak spadla ze schodů," svědčila ve prospěch Paura další žena ze Slavětína.

Soud chtěl vyslechnout také dva starší syny Paurových. Světlo měl vnést do případu hlavně mladší z nich, který s otcem odmítl po zmizení matky žít, vychovává ho zatím babička. Na policii měl totiž vypovídat jinak než otec. Podle psychologů je také zřejmé, že má z otce a staršího bratra obavy, vždy když se o nich začne mluvit, uzavře se a nekomunikuje. Jenže nakonec i mladší syn, stejně jako předtím jeho starší bratr, využil svého práva a před soudem nevypovídal.

Máma čtyř dětí není dva roky k nalezení

Záhadně zmizelou matku čtyř dětí ze Slavětína policie stále hledá, pořád ale marně. Její zmizení v únoru 2013 oznámil právě Pavel Paur. Okamžitě se rozjely pátrací akce, Janu Paurovou se ale dosud nepodařilo najít. Kriminalisté stále prověřují několik verzí – nešťastnou náhodu, kdy žena mohla zemřít po nějakém zranění v lese, stále pracují ale i s možností, že utekla před problémy a žije někde v ústraní. Prověřují ale také sebevraždu a vraždu.

Rodina Jany Paurové obviňuje jejího manžela. Policie toto podezření také prověřuje, důkazy ale nejsou. „Samozřejmě i tuto verzi prověřujeme. Prověřování členů rodiny je v takových případech zcela standardním postupem," uvedla už dříve pro Deník Alena Bartošová, policejní tisková mluvčí.