Mladá žena Zuzana, upoutaná na invalidní vozík, si v srpnu roku 2012 vyjela se svým přítelem na vycházku do přírody. Bohužel to však byl její výlet poslední. V oblasti poblíž Nečemic ji na kraji silnice srazil přívěs traktoru a Zuzana několik hodin po nehodě zemřela. Bylo jí jen 31 let.

Policie ze zavinění nehody obvinila řidiče traktoru Radka Č. z Kounova. Míru jeho provinění od letošního února posuzuje Okresní soud v Lounech. Rozsudek zatím nepadl, dvě jednání byla už odročena.

Traktorista se hájí tím, že ženu na invalidním vozíku vůbec neviděl. Tvrdí, že v kritickém okamžiku ho při řízení traktoru oslnilo slunce. Tuto verzi uvádí i jeho spolujezdec, který jel během nehody s ním. Jiní svědci události ale tvrdí, že si naložil tak velký a rozměrný balík slámy na vidlici před kabinu, že ho náklad omezoval ve výhledu. A kvůli tomu měl traktorista špatně vidět dění na silnici, což následně vedlo k přehlédnutí vozíčkářky a tragickému střetu.

Případ posuzuje lounský soud. Pokud uzná řidičovu vinu, za usmrcení z nedbalosti mu může uložit až tři roky vězení.

Nedbalost, která stála život

Tragická nehoda se udála 17. srpna 2012. Vozíčkářka Zuzana Valachová krátce po střetu ještě byla při vědomí a komunikovala. Později se však její stav zhoršil a na následky zranění zemřela o několik hodin později v žatecké nemocnici. Byla členkou žateckého sdružení Roztančená kolečka, které se věnuje tělesně postiženým lidem a pomáhá jim s aktivní náplní jejich času a optimistickým přístupem k životu. Na září připravovala se svým přítelem stěhování do nového bytu, ale tyhle plány jim zmařila tragická událost. Kamarádi ze sdružení pro Zuzanu uspořádali po nehodě pietní rozloučení v žatecké restauraci Baterka.

„Zuzka si uměla i přes svůj zdravotní handicap užívat v rámci možností život. Byla to moc milá dívka. S Danem hodně cestovali, jezdili na výlety, na koncerty do Prahy. Moc se těšili na společné bydlení, které jsem jim pomáhala na úřadech zařizovat. Moc nám chybí," uvedla Jaroslava Panská ze žateckého sdružení Roztančená kolečka.