Na šest let do vězení poslal Krajský soud v Ústí nad Labem Andreu Bartošovou z Vražkova na Litoměřicku, která byla obžalována z týrání svého jen několikaměsíčního syna.

Žena dítě bila, protože plakalo.

Matka měla nemluvně, které se narodilo v únoru, trýznit od dubna do června letošního roku. Konkrétně mu měla dát pěstí do zad, několikrát ho přidusit, aby neplakal. Dvakrát měla synka nešetrně vytáhnout z vaničky a dvakrát mu udeřit hlavičkou o hranu dřevěného stolu a o opěradlo pohovky.

Poslední incident se stal 18. června. Matka s dítětem vyhledala lékaře až 20. června na zásah svého otce.

Zranění

Lékaři zjistili, že má chlapec zlomenou temenní kost. Jenom shodou náhod u něj nenastalo pohmoždění mozku. Lékaři také objevili u kojence zhojené zlomeniny žeber. Pojali též podezření, že některé stopy na dalších kostech by mohly být signálem ještě jiných předchozích zlomenin.

Zraněný chlapec musel být dva týdny hospitalizován na jednotce intenzivní péče a potom ještě deset dní na běžném nemocničním oddělení. Na matku lékaři ústecké Masarykovy nemocnice podali trestní oznámení.

Slovo znalců

Podle znalců žena, která v minulosti užívala pervitin, dítěti ubližovala, protože ho nezvládala. Deptal ji pláč kojence. Znalec z oboru psychiatrie uvedl, že podstatnou roli v chování obžalované hrála její nezralost a s tím spojená porucha emoční stability. Podle něj není žena schopna zajistit dítěti řádnou péči.

Z psychologického hlediska je obžalovaná egoisticky zaměřená na sebe samu, což se projevuje ve vztahu ke druhým. Proto také hůře snášela starost o dítě plně odkázané na matku.

Polehčující okolností bylo u soudu naopak doznání obžalované matky k činům a též skutečnost, že dosud nebyla trestána ani řešena pro přestupek.