Strážníci v Žatci a Lounech se stále častěji zaměřují na to, zda děti nekouří cigarety. Kontrolují místa, kde se scházejí před začátkem, ale i po skončení školního vyučování.

Strážníci v Žatci takto ve čtvrtek 25. dubna zkontrolovali v půl osmé ráno náměstí Poperinge a okolí na sídlišti Jih, kde se scházejí děti z tamní ZŠ Jižní. „Přistihli několik žáků, kteří kouřili cigarety. Věc budeme dále řešit ve spolupráci s příslušnou školou, odborem sociálních věcí radnice a rodiči," sdělil Zdeněk Kubiska, ředitel Městské policie v Žatci.

Kontroly také v Lounech

Na kouřící školáky často narazí při svých kontrolách také strážníci v Lounech. „Strážníci v Lounech provádějí namátkové kontroly kolem škol před i po ukončení vyučování. A také kontroly v lokalitách, kde se mladí scházejí nebo postávají na autobusovém nádraží. Kontroly se provádějí také v prostorech, kde děti kouří většinou skryti za zelení nebo schováni za novinovými stánky. Například na Suzdalském náměstí," vysvětlil Miloslav Malý, zástupce ředitele Městské policie v Lounech.

Pokud strážníci narazí na dítě do 15 let věku, jak kouří, předají ho do školy nebo rodičům. Současně písemně informují sociální pracovnice Městského úřadu Louny. „Pokud se zjistí prodejci cigaret, nebo ti, kdo dětem cigaretu dali, uloží jim strážníci blokovou pokutu. Nebo přestupek postoupí ke správnímu řízení na lounskou radnici," dodal M. Malý.