Na Lounsku minulý rok začátkem července zadrželi muže, podezřelého z utýrání k smrti dvouapůlleté Andrey. V obytném domě v Černčicích na Lounsku ji podle tehdejších informací zřejmě ubil její devětadvacetiletý otčím.

V pondělí 12. ledna se rozhodovalo, zda Slovák Peter Olšavský, který je z tohoto činu obžalovaný, zůstane ve vazbě.

Vazba byla potvrzena a soudce Ivan Elischer pro Deník uvedl, že současná obžaloba viní muže z ublížení na zdraví a z trestného činu týrání svěřené osoby, ale nelze vyloučit, že kvalifikace bude změněna na trestní čin vraždy. Soud s obžalovaným mužem může začít za několik týdnů. O pokračování vazby bylo rozhodnuto v nepřítomnosti obžalovaného, protože ten si nepřál, aby byl při jednání přítomen.

Osudný den

V červenci minulého roku jsme informovali, že Olšavský přišel v pátek 4. července kolem 17. hodiny s tělem umírajícího dítěte k sousedům. Zde měl bezvládné dítě začít křísit. „Byla jsem doma se synem, když jsme slyšeli, jak někdo bouchl do dveří. Syn šel otevřít. Dovnitř vešel muž s holčičkou v náručí, hodil ji na koberec a začal ji oživovat,“ řekla tehdy Deníku sousedka Anna Nováková.

Dnes je již jisté, že dívku nebylo možné zachránit. Zemřela v krátké době na poranění hlavy. Utrpěla úder pěstí nebo kopnutí do hlavy a kvůli otoku mozku zemřela. Ale i bez toho byla ohrožena na životě.

Pokud by nedošlo k úderu do hlavy a bylo zajištěno odpovídající ošetření, krevní sraženina stlačující srdce, poranění ledviny a sleziny by nemusely být smrtelné. Ale i to svědčí o krutosti útoku na dítěte. To bylo doslova obsypáno modřinami. „Z bytu jsme často slyšeli křik a hluk, někdy i dlouho do noci dětský pláč,“ uvedl tehdy pro Deník jeden ze sousedů. Křik se ozýval i kolem půlnoci asi každý druhý či třetí den. Dítě brečelo a matka křičela na druha, aby děvče nechal být.

Matka byla na nákupu

V době, kdy došlo k osudným ranám, které vedly ke smrti dítěte, matka nebyla doma. Odjela na nákup z Černčic do sousedních Loun. Malá Andrea byla pouze s otčímem.

Z různých výpovědí svědků vyplývá, že zranění nebo modřiny dívky nebyly do té doby nad běžnou míru, také lékařka, která se starala o dívku, neviděla předtím na jejím těle zranění, která by svědčila o týrání. Naposledy jí viděla koncem dubna 2008, tedy necelé tři měsíce před dívčinou násilnou smrtí.

Podle zjištění Deníku chtěl dva a půl letou Andreu Olšavský „vychovávat“. Když se napil byl agresivní, v bývalé práci údajně hovořil o tom, že holčičku vycepuje, udělá z ní vojandu či rangers.