Padesát ukázek na šestnácti panelech nabízí stručné, ale pestré a výstižné nahlédnutí do rozsahem a kvalitou obdivuhodné tvorby této umělkyně. Že její dílo přitahuje zájem veřejnosti, prokázala i prosincová vernisáž, na kterou se i přes předvánočně přeplněný kalendář kulturních akcí přišlo podívat téměř sedmdesát zájemců o výtvarné umění.

Vernisáž zahájila hudebním ántré kytaristka Lydija, která přijela do Varnsdorfu ze saského Budyšína. Na ni navázal autor výstavy Milan Hrabal a požádal přítomné, aby minutou ticha uctili památku zemřelého Václava Havla. Vernisáže se zúčastnilo i několik hostů z Lužice, mimo jiné také básník Tomasz Nawka, který promluvil za Zwjazk serbskich wuměłcow.

Vrcholem díla protiválečný cyklus

„Po roce 1947, tedy v letech jejího pobytu ve Varnsdorfu, se vedle společenských zakázek stále častěji věnovala volné tvorbě. Těžiště jejího díla je v grafické tvorbě, kde dosáhla řemeslné dokonalosti a také největšího uměleckého účinku. To dokazuje jeden z vrcholů jejího díla protiválečný cyklus Člověk by člověku světlem měl být. Nejširší veřejnosti je ale zatím ponejvíc známa jako autorka nesčetných ex-libris, novoročenek a blahopřání, které vytvářela pro přátele i neznámé objednavatele, kteří se jejími přáteli většinou později stali. Prostřednictvím výstavy se chceme pokusit informace o díle Krawcec rozšířit,“ řekl o díle Hanky Krawcec varnsdorfský spisovatel Milan Hrabal.

K tomu má dopomoci i obrazová publikace s prostým názvem „Hanka Krawcec výtvarné dílo“, kterou v rámci vernisáže slavnostně pokřtil starosta města Varnsdorfu Martin Louka spolu s Christinou Boguszowou z budyšínského Serbského muzea a jejím kolegou z varnsdorfské pobočky Oblastního muzea Děčín Josefem Rybánským.

Koncert nadané písničkářky

Na vernisáž a knižní křtiny po krátké přestávce navázala další akce, a tou byl koncert mladé talentované lužickosrbské písničkářky Lydije Jaworkec, která nedávno vydala své první CD s poněkud (na prvotinu) paradoxním názvem: Božemje (Sbohem).

Příjemné zabarvení hlasu a melodické písničky s texty převážně o mezilidských vztazích potvrdily opodstatněnost názvu koncertu: Láska je sluneční paprsek. Ale objevily se také písně s kritickým podtextem, jako například negativní dopad těžby uhlí na střední Lužici. Koordinátor projektu Milan Hrabal se odlehčenou moderací úspěšně snažil pomoci českému publiku překonat potíže s porozuměním některých obtížněji srozumitelných pasáží lužickosrbských textů písní i komentáře Lydije. Ředitelka varnsdorfské knihovny Ilona Martinovská ke koncertu dodala: „Posluchači byli spokojeni. Vcelku dobře se bavili a na závěr si potleskem vyžádali přídavek. Odcházeli s komentářem, který každý pořadatel rád slyší: že koncert mohl být klidně delší.“

Obě akce se uskutečnily v souvislosti s projektem „Městská knihovna Varnsdorf Setkávání přes hranice“, jehož realizaci spolufinancuje Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3. Výstavu, vydání knihy i koncert zajistila varnsdorfská městská knihovna. Na projektu spolupracují také město Varnsdorf a saský partner Svaz lužickosrbských umělců (Zwjazk serbskich wuměłcow). Na přípravě výstavy, která potrvá do konce letošního února, se podílelo také Oblastní muzeum v Děčíně.