Kompletní rekonstrukce autobusového nádraží za téměř 40 milionů korun běží v Žatci od února a měla by skončit v polovině září. Prostor se rychle mění, práce pokračují. „Zatím jedeme podle plánu, zpoždění nejsou, nádraží začátkem podzimu určitě otevřeme," slibuje vedení města.

V Žatci už několik měsíců autobusy odjíždějí z provizorních zastávek v ulicích Obránců míru a Nákladní; každý den je v centru složitá dopravní situace. Rekonstrukce už ale byla nutná. Lidé ve městě se na nové nádraží, které nahradí velmi zchátralé a nevyhovující, jež už rozhodně nebylo reprezentativní bránou do města, těší. „Staré nádraží nebylo pěkné, byla to ostuda. Autobusy využívá hodně lidí, staré bylo nevyhovující, nové bude jistě pěkné," vítá změny v centru města Jana Sýkorová, jedna z cestujících. „Těším se a jsem zvědavý. Uvidíme, jak se to povede, už jsou některé novinky vidět," všiml si také Martin Musil.

Většinu nákladů má pokrýt dotace

Po změně k lepšímu volali cestující v Žatci dlouhodobě, kritizovali stav nádraží. S rekonstrukcí se začalo ve chvíli, kdy radnice získala potřebné peníze, úspěšná byla při žádosti o dotace z evropských peněz. Z celkem 38 milionů, které má nové nádraží stát, přijde z ROP Severozápad zhruba 80 procent nákladů, tedy přes třicet milionů. Zbytek doplatí město ze svého.

Na přeměně autobusového nádraží se aktuálně intenzivně pracuje. V zadní části už probíhá také úprava hradeb, obrysy už má i objekt ve tvaru opevněné bašty, v němž bude zázemí. Hned v úvodu stavby byly odstraněny staré povrchy, překládaly se inženýrské sítě a probíhal archeologický průzkum.

Kvůli náročnosti úprav a hlavně někdy zdlouhavým archeologickým průzkumům byly obavy, aby se opravy stihly včas. Pokud by byl překročen termín, tedy letošní podzim, přišel by Žatec o peníze z dotace. Nic takového ale nyní podle radnice nehrozí. „Jedeme podle harmonogramu, zpoždění nejsou, práce dál běží podle plánu," ujistil Pavel Král, šéf odboru rozvoje města na žatecké radnici.

Hotovo má být na podzim

Autobusy na nové nádraží mají vjet začátkem podzimu. „Stavební práce mají být hotové do poloviny září, kolaudace musí proběhnout do konce září. Jsem přesvědčena, že se vše stihne. Nádraží tedy určitě otevřeme někdy na přelomu září a října," slíbila starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Rekonstrukce dopravního terminálu v Žatci probíhá od začátku února. Výběrové řízení na proměnu nádraží v Žatci vyhrálo a práce provádí sdružení firem Silnice group a Nepro. Za zhruba 38 milionů korun budou nejen nové povrchy a inženýrské sítě, upraveno ale také bude celé široké okolí včetně části hradeb. Řešeno je v projektu také odvodnění lokality, aby při deštích dál tolik netrpěla ulice Pod Střelnicí. Zachován bude kruhový vzhled nádraží, zázemí včetně toalet a čekárny bude v nové budově ve tvaru opevněné bašty. Zastávky a jejich okolí mají být zastřešené a také nově a moderně upravené.

O přeměně autobusového nádraží se v Žatci hovořilo už dlouhá léta. Existovaly plány na stěhování k vlakovému nádraží, mluvilo se o umístění v ulici J. Vrchlického nebo blíže sídlišti Jih. Nakonec ale zvítězila varianta nádraží nestěhovat, nechat ho v centru města a kompletně ho opravit.

Kruhová bašta, kde bude zázemí, v Žatci na autobusovém nádraží už roste (vpravo).

Kruhová bašta, kde bude zázemí, v Žatci na autobusovém nádraží už roste (vpravo). foto Deník/Hynek Dlouhý

Vizualizace budoucí podoby žateckého autobusového nádraží

Vizualizace budoucí podoby autobusového nádraží v Žatci.  reprofoto MÚ Žatec