Výtěžek z výherních hracích automatů (VHP) na území města Žatce činil v loňském roce bezmála 10 milionů korun. Radnice přesto zvažuje omezení provozování těchto automatů.

„Za loňský rok za výherní hrací automaty finanční odbor města Žatce vybral 9,65 milionu korun. Tyto peníze jsou předem určeny k použití do sportu, školství a kultury. V průměru bylo v chodu asi 220 automatů,“ uvedl místostarosta Žatce Aleš Kassal.

Žatecká radnice zvažuje omezení provozu VHP, například příslušnou vyhláškou. Záměr je vytlačit automaty z centra města. „Už nějaký čas se o této tématice vedou debaty mezi ministerstvem financí a zájmovými organizacemi hájící zájmy obcí a měst. Jde o to, že my máme páky na výherní hrací automaty, ale ve hře jsou tzv. videoterminály, na které „dohlíží“ výhradně stát. Jsou to zařízení ještě horší než automaty, protože nemají omezení výše vkladu. Loni byly v Žatci ministerstvem financí povoleny čtyři tyto videoterminály a sedm rulet,“ vysvětlil A. Kassal.

Zákaz problém nevyřeší

Podle něj by úplný zákaz automatů problematiku nevyřešil. „Vedlo by to jen ke skrytému provozování automatů, lidé by se dál utápěli v dluzích, docházelo by k daňovým únikům. Jedinou možností je povolování a provoz striktně řídit a dohlížet na něj, což by si měl uvědomit především stát a jeho složky. Jestliže nám neumožní kontrolovat zmíněné videoterminály, je snaha obcí při omezování počtu výherních automatů a této problematiky neefektivní,“ dodal A. Kassal.

V Lounech platí od Nového roku vyhláška, která značně omezuje provozování výherních hracích automatů. Ty mohou být v provozu pouze od 20 do 6 hodin. „Hned 2. ledna byla provedena kontrola asi 11 heren. K porušení došlo ve čtyřech případech. Bylo sepsáno oznámení o spáchání správního deliktu a bude jim uložena pokuta. V případech, kdy by herny opakovaně porušovaly vyhlášku, můžeme jim zakázat automaty provozovat. Ale zatím je naše zkušenost dobrá, a k takovému kroku nebudeme zřejmě muset přistoupit,“ uvedla tajemnice lounské radnice Renáta Čapková.

Cílem radnice je odstranit automaty z míst, kam má přístup i mládež.

 

 

Bývalý starosta dlužil kvůli automatům milion

Závislost na hazardních hrách je problém, který může zasáhnout kohokoliv. Například Zdeněk Pištora se kvůli ní před čtyřmi roky musel vzdát funkce starosty Postoloprt. „Zpočátku to byla jen nevinná zábava. Problém jsem poznal, když rostly mé finanční potíže. Začal jsem mít dluhy u stále více lidí. Netrpěl jsem nějakým nutkáním neustále se vracet k automatům, ale problém jsem poznal kvůli zvyšujícím dluhům. Z jedné půjčky jsem vracel jiný dluh anebo jsem ji rovnou prohrál. Můj život už spočíval jen ve shánění peněz na dluh. Tehdy jsem se rozhodl pro léčení,“ řekl našemu deníku v březnu 2004.

Tehdejší starosta se léčil ze závislosti v Psychiatrické léčebně v Opavě. „Když jsem hrál, přišel jsem i o 10 tisíc korun za večer. Můj celkový dluh různým lidem dosáhl asi jednoho milionu korun,“ vzpomínal. Zastupitelé ho kvůli gamblerství odvolali z funkce starosty. „Od návratu jsem se žádného automatu ani nedotkl,“ řekl bývalý starosta.

(lib)