V Libočanech se blíží ke konci rozsáhlá rekonstrukce azylového domu pro svobodné matky, který tam město Žatec zřídilo před deseti lety.

Objekt stojí mezi kostelem a fotbalovým hřištěm. Práce na jeho úpravách mají skončit ještě tento měsíc. Pak bude zčásti znovu sloužit matkám v sociální tísni.

Navíc se v něm plánuje stacionář pro seniory a dva byty pro samostatnější samostatnější klienty Ústavu sociální péče Kamarád Lorm v Žatci. Město za úpravy zaplatí téměř 1,4 milionu korun.

Město Žatec v ubytovně Ostrov bezpečí ubytovávalo na přechodnou dobu ve třech jednopokojových a pěti dvoupokojových bytech ženy v sociální nouzi bez přístřeší. Během deseti let se jich tam vystřídalo několik desítek. Občas se v ubytovně objevovaly problémy, hlavně s lidmi, kteří tam za ženami chodili. Ubytované matky navíc městu dlužily za nájem. Ubytovna byla proto před několika měsíci vyklizena.

„Nový azylový dům bude mít přísnější režim, navíc bude radnice klást větší důraz na výběr matek. Chtěli bychom se vyhnout problémům, se kterými jsme se setkávali,“ uvedl Aleš Kassal, místostarosta města. Nově bude v části stacionář pro seniory. „Ten bude určen pro seniory ze Žatce, kteří sice bydlí ve vlastním bytě, ale potřebují denní péči. Do Libočan se budou vozit a tam pro ně bude připraven program. V Žatci dosud taková služba chybí a nemáme jiný objekt, než ten v Libočanech, kde by šla realizovat,“ vysvětlil A. Kassal. Stacionář zřejmě bude provozovat Centrum služeb pro zdravotně postižené.