Někteří změnu odmítali a opuštění dosavadního působiště se bránili. Uvedla to Kateřina Rendlová z centrály cizinecké policie s tím, že argumentem se v těchto případech staly rodinné vazby. Vymyšlené příbuzenství, ve skutečnosti reálně neexistující. Podle Rendlové se někteří muži začali vydávat za bratrance a strýce rodin – a další šli ještě dál. „Někteří nám dokonce sdělili, že uzavřeli přímo v zařízení muslimský sňatek a trvali na jeho akceptování ze strany policie," uvedla policistka.

Nakonec se ale transfer obešel bez větších konfliktů. A rozhodně bez potyček, na jejichž možnost byli policisté připraveni. Před polednem tak dva autobusy s osmi desítkami cizinců, kteří jsou aktuálně považováni za nelegální migranty, vyrazily do Drahonic.

Areál bývalé věznice v Drahonicích. Čerstvou bilancí uplynulého týdne bylo v pondělí ráno 33 nelegálů nově zajištěných na území České republiky – 25 mužů a po čtyřech ženách a dětech. Převahu mezi těmito migranty mají Afghánci (10 lidí), Syřané (9) a Iráčané; dva jsou Pákistánci, po jednom přibyli do statistik Armén, Tunisan, Nigerijec a rovněž jedna osoba bez státní příslušnosti.

„Policistům se také podařilo zadržet tři převaděče (Holanďana, Němce a Syřana), kteří skončili na služebně, kde si vyslechli podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice," doplnila Rendlová jednoznačně vyznívající cifry. Další hra čísel už bude záviset na rozhodnutí soudu. Za uvedený skutek může soud v případě uznání viny udělit trest odnětí svobody od dvou až do dvanácti let. A k tomu ještě může rozhodnout o propadnutí věci, propadnutí majetku a vyhoštění ze země.