Domoušice a Pnětluky na lounském Podlesí připravují projekt, díky kterému by byly vytápěny z centrálního zdroje.

Podle záměru by v obou obcích vyrostly kotelny na biomasu a prostřednictvím potrubí v zemi by byly vytápěny jednotlivé domy.

Jedná se v rámci okresu Louny o unikátní projekt. Dosud se centrální vytápění domů ekologickou biomasou nikde nerealizovalo. Nejblíž k tomu jsou v Žatci, kde chtějí letos spustit novou kotelnu na biomasu v Perči.

V případě Pnětluk se počítá s výstavbou kotelny na biomasu s výkonem 2000 kW, ze které bude vytápěna téměř celá obec. Celkem by mělo vést po Pnětlukách přes čtyři kilometry nových teplovodů.

Zájem mělo 111 majitelů domků

„O napojení na centrální rozvod tepla projevilo zájem 111 majitelů rodinných domů, což je asi devadesát procent v obci. Samozřejmě na rozvody napojíme všechny objekty v majetku obce, jako je třeba budova obecního úřadu, hasičská zbrojnice nebo objekt s hostincem,“ sdělila starostka Pnětluk Hana Drexlerová.

V kotelně by se mělo topit biomasou, část by měla pocházet z lesů, kterých obec vlastní 34 hektarů. Náklady na realizaci projektu se odhadují na 42 milionů korun. Pnětluky s 227 obyvateli a ročním rozpočtem 2,8 milionu korun chtějí na realizaci projektu získat dotaci.

V Domoušicích akce za 100 milionů

Centrální ekologické vytápění domů chystají i v sousedních Domoušicích. Tam plánují výstavbu dvou kotelen na biomasu, také její část by měla pocházet z obecních lesů. Domoušice jich vlastní 35 hektarů.

„Bez externího dodavatele štěpky se ale neobejdeme, naše lesy poskytnou jen část biomasy na topení. Chtěli bychom ale takovou technologii, aby se v kotelnách mohl pálit i odpad z chmele,“ sdělil starosta Domoušic Zdeněk Kutner.

I v případě Domoušic jsou náklady značné, odhadují se na 80 až 100 milionů korun. Proto bez dotace projekt realizovat nepůjde. „Závazně se přihlásili k napojení majitelé 160 domů, což je asi 70 procent všech domů v Domoušicích,“ dodal starosta.