Velké množství životů si vyžádala blesková povodeň, která se přehnala po Blšance v květnu 1872. Ve dnech 24. a 25. května tehdy přišla od Karlových Varů, přes Bochov, Manětín, Plasy, na Rokycansko, Podbořansko a Rakovnicko bouře trvající dva dny.

Průtrže mračen se střídaly s krupobitím a extrémní množství spadlé vody rozvodnilo říčky Blšanku a Střelu a jejich menší přítoky. Pět rybníků se protrhlo, Blšanka a její přítoky rozlité ze svých koryt zdevastovaly velké území dnešního Podbořanska a Žatecka. Sílu povodňové vlny ještě zvětšilo protržení pěti rybníků v povodí Blšanky, které nápor vody nevydržely. Ještě dnes někde povodeň připomínají pomníky postavené na památku mrtvých lidí.

Říčka Blšanka u Stránek na Žatecku

Říčka Blšanka je při běžném průtoku spíše větším potokem.

InfoblokBlšankou byly tehdy postiženy nejvíce Kryry, Očihov, Blšany, Libořice, Liběšovice, Měcholupy, Železná, Holedeček, Holedeč, Veletice, Trnovany a Dobříčany. Ušetřeno nezůstalo ani Stebno na Podvineckém potoce. Voda přišla v noci. Řada lidí se utopila, kvůli rychlosti s jakou se povodeň přihnala a ještě k tomu v noci, kdy možnosti útěku byly ztíženy. V Libořicích například zahynulo celkem 13 lidí, v Blšanech sedm, v Očihově devět lidí, v Siřemi dvě děti, v Železné 26 lidí, v Měcholupech pět a v Holedeči 41 lidí. Škody na majetku byly obrovské.

Příčinou této povodně bylo frontální rozhraní v oblasti středních a západních Čech s velmi intenzivní bouřkovou činností. Během přibližně šesti hodin vypadlo průměrně 75 až 100 milimetrů srážek, maximální uváděný srážkový úhrn z Měcholup na Žatecku činí 289 milimetrů.

V neděli 9. června odpoledne v regionu spadlo asi 25 milimetrů srážek za půl hodiny.

Graf ukazuje, jak rychle vylétl průtok na říčce Blšance ve Stránkách na Žatecku. Během chvíle se v ní valilo přes 70 metrů krychlových  za vteřinu. Pro srovnání, řekou Ohří v Žatci teče běžně 30 kubíků.
Graf ukazuje, jak rychle vylétl průtok na říčce Blšance ve Stránkách na Žatecku. Během chvíle se v ní valilo přes 70 metrů krychlových za vteřinu. Pro srovnání, řekou Ohří v Žatci teče běžně 30 kubíků.  Zdroj: ČHMÚ