Jedna díra vedle druhé, spadlé zdivo, tašky, rozbitá okna. Každý kolemjdoucí může nahlédnout přímo do vybavení některých pokojů skrze štít domu. Ten totiž chybí, a to z obou stran. Přesně tak vypadá dům v Březně v Dlouhé ulici, kde v sobotu 26. listopadu v ranních hodinách vybouchl plyn.

Rekonstruovaný dům sice vypadá spíše jako troska, majiteli, který byl v době výbuchu uvnitř, se ale naštěstí nic nestalo. „Hned po příjezdu jsme vytáhli majitele ven,“ popisuje sobotní ráno šéf březenských dobrovolných hasičů. „Ptali jsme se, jestli mu nic není,“ dodává.

Výbuch nemohli přeslechnout ani obyvatelé Března. „Akorát jsem vstal a sedl jsem si do křesla. Najednou slyším velkou ránu,“ vzpomíná na sobotní ráno jeden z březenských. „Vyběhl jsem ven a ve střešním okénku toho domu jsem viděl plameny,“ popisuje.

Kromě finančních ztrát hrozí vězení

K výbuchu došlo krátce po šesté hodině ranní. Policisté na místě zjistili, že k výbuchu došlo kvůli úniku plynu z přípojky ke kotli. Podle všeho šlo o nesprávný postup při jeho instalaci. Majiteli domu tak hrozí obvinění z obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud bude obvinění oprávněné a soud ho uzná vinným, může jít až na dva roky do vězení.

Dům se naštěstí nachází na větším pozemku a z Dlouhé ulice je obehnán vysokou zdí. Pravděpodobnost pádu sutin na chodník či komunikaci tak nebyla příliš vysoká, navíc v brzkých ranních hodinách také nebylo příliš pravděpodobné, že by tudy někdo procházel. Sousední domy mají také dostatečný odstup.

Hořely krabice a kartony

Výbuch způsobil také menší požár uvnitř domu. Hasiči jej však zlikvidovali během půl hodiny. „Hořeli tam krabice a kartony,“ informuje mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Samotný výbuch však na domě způsobil škodu jeden a půl milionu.

V rodinném domě bydlel v současné době jen jeden člověk. Muž německé národnosti, který nedávno odkoupil dům od bývalého vlastníka. Ten začal s rekonstrukcí domu již před čtyřmi až pěti lety. Opravil jej do tohoto stavu a pak dům prodal.

Majitel, pro kterého mohla být noc z pátku na sobotu osudná, nyní do svého domu nemůže. Vstupy na pozemek domu jsou totiž obehnány policejní páskou „Zákaz vstupu“. Starosta Března nabídl muži přes policii možnost ubytování. „V tuto chvíli máme byt před přidělením, tak bychom mu jej na potřebnou dobu půjčili,“ vysvětluje starosta Zdeněk Valenta. Majitel rozbořeného domu se však doposud o tuto možnost nezajímal.