Plesnivé stropy a stěny v předsíni a koupelně, vstupní dveře, které nejdou úplně otevřít, stará okna, jež profukují a po otevření vypadávají.

Vchodové dveře do objektu jsou neustále otevřené, na chodbě se povalují kromě „obyčejného nepořádku“ také injekční stříkačky.

Tak vypadá bydlení Jindřišky Poláčkové a její rodiny v domě čp. 584 v Úzké ulici v Žatci, který je v majetku města. Dům je součástí objektu bývalého Posádkového domu armády, který před několika lety převzalo město od státu. Radnice zatím objekt marně nabízí k prodeji.

V domě jsou čtyři byty

Nacházejí se v něm čtyři byty, jen dva jsou obydlené. V jednom je nájemnicí Jindřiška Poláčková. „V bytě se nedá normálně bydlet. Přesto mi bylo sděleno, že byt je obyvatelný. Zároveň mi město oznámilo, že mi nepřidělí žádný náhradní byt, že žádný vhodný nemá,“ řekla nespokojená nájemnice bydlící v bytě 3+1. „Byt je ve špatném stavu. Když prší, tak do něj zatéká. Na stěnách jsou plísně, kterých se není možné zbavit. Podle mě je v této podobě neobyvatelný,“ říká její otec Jindřich Edelmann.

Radnice J. Poláčkové v roce 2007 nabídla náhradní byt 2+0, ten ale odmítla. Nechtěla tak malý byt, má dva syny. Nyní by jej sice brala, město jí ale v závěru roku v nové žádosti už nevyhovělo s tím, že její byt je obyvatelný. Bytová komise si byt J. Poláčkové prohlédla a konstatovala, že je obyvatelný a že žádný jiný vhodný není k dispozici.

„Město mělo v minulosti snahu paní Poláčkové vyhovět. V roce 2007 odmítla byt 0+2 vzhledem k jeho velikosti. V současné době město nedisponuje žádnými většími byty. Nyní je volný 1+1 a i vzhledem k odmítnutí bytu 2+0 ho bytová komise paní Poláčkové nedoporučila přidělit,“ vysvětlil Aleš Kassal, místostarosta Žatce.

Na větší opravy nejsou peníze

Byt v č.p. 584 pro město spravuje realitní kancelář Vladimíra Martinovského. „Dům je celkově zanedbaný, ale provádějí se tam nejnutnější opravy. Příjem z nájemného postačí tak ale jen na opravu dveří dvakrát za rok a na různé revize. V roce 2009 se tam například prováděla revize plynového zařízení s opravou plynovodu tak, aby bylo zařízení provozuschopné. Loni v létě došlo také k nejnutnějším opravám střechy. Bylo by ale potřeba opravit komíny, žlaby, svody a tak dále, ale to už jsou desetitisíce korun a při nové střeše statisíce,“ uvedl V. Martinovský.

Město ale do domu, který nabízí k prodeji, investovat nechce. Jeho celková rekonstrukce, včetně výměny oken, dveří a rekonstrukce střechy, by vyšla na miliony korun. Čeká se tak na nového majitele, aby dal objekt do pořádku.