Zájemci o koupi městského bytu v Lounech si mohou pořídit takový byt pouze ve veřejné dražbě. První dražba je naplánovaná na pondělí 20. dubna.

„Jedná se o vůbec první dražbu bytových a nebytových jednotek v domech, které zastupitelstvo schválilo v loňském roce k prodeji. Dražit se bude sedm bytů. Cena se pohybuje v průměru 250 tisíc korun. Vyvolávací cenou je vždy cena stanovená znaleckým posudkem,“ uvedl starosta města Jan Kerner.

Další dražby budou pokračovat. „K prodeji bylo schváleno přibližně 450 bytů, volných je zatím kolem dvaceti, ale další postupně přibývají. Druhá dražba je naplánovaná na 11. května. Odhaduji, že v průběhu letošního a příštího roku budeme dražit 40 až 50 prázdných bytů a kolem 20 až 40 bytů obsazených nájemci,“ vysvětlil J. Kerner.

Město hodlá během příštích led prodat všechny byty i nebytové prostory v domech schválených k prodeji. Současným nájemníkům jsou bytové jednotky nabízeny za poloviční cenu než je cena za kterou budou případně vydraženy. Pokud jej nebudou chtít koupit, budou se muset po skončení nájemní smlouvy vystěhovat.

Lounská radnice očekává, že do městské kasy přiteče několik desítek milionů korun. „Celkový výnos dražeb je opravdu těžké odhadnout, za ty dva roky to bude něco mezi 10 až 20 miliony korun. Teď v pondělí budu doufat ve výnos mezi 2 až 3 miliony korun,“ věří starosta. Informace o nabízených bytech si zájemci mohou nalézt na webových stránkách městského úřadu. Dražba se koná ve velké zasedací místnosti lounské radnice od 13 hodin.