Vedení města Žatce se nedohodlo s firmou Eube na podmínkách, za kterých bude pokračovat příprava výstavby 120 bytů v lokalitě Kamenný vršek mezi stadionem Flora a silnicí na Holedeč.

Radní proto doporučí zastupitelům, aby s firmou město vypovědělo kupní smlouvu o prodeji pozemků. Zastupitelé odsouhlasili prodej pozemků firmě Eube v září roku 2006. Společnost Eube se zavázala, že v místě postaví 120 bytů. Pod smluvní pokutou měly být dokončeny do srpna roku 2009.

„V Žatci na Kamenném vršku bychom chtěli postavit nejméně 120 bytů. Chceme začít stavět co nejdříve, tak abychom alespoň první část bytů mohli předat novým obyvatelům ještě před začátkem roku 2008,“ uvedl tehdy Jaroslav Malínský, regionální manažer firmy Eube.

Výstavba bytů ale nezačala. Firma vedla s městem také spor o to, kdo zaplatí stavbu příjezdové cesty k šesti bytovým domům. Spor se ale ještě podařilo vyřešit. Letos v únoru žatečtí zastupitelé schválili změnu smlouvy s Eube. Podle dohody cestu firma zaplatit nemusela. Na druhou stranu se Eube zavázala k novým pokutám a termínům. Pokud nedokončí výstavbu šedesát bytů do 31. ledna 2010, zaplatí smluvní pokutu dva miliony korun. Pokud nedokončí výstavbu dalších šedesát bytů do 30. června 2010, bude muset zaplatit další tři miliony korun.

Za posun termínu změny ve smlouvě

„Firma teď chtěla tento termín znovu posunout, a to na rok 2013. My jsme ale za to požadovali zvýšení smluvní pokuty na deset milionů korun a další úpravy ve smlouvě. Například ty, které se týkaly ceny, pokud by na pozemky město využilo své předkupní právo. Naše podmínky ale firma neakceptovala,“ sdělil místostarosta Aleš Kassal. Proto se radní podle jeho slov tento týden usnesli doporučit zastupitelům, aby město začalo s firmou Eube jednat o uzavření dohody o odstoupení od kupní smlouvy.

Otázkou zůstává, zda by se firmě podařilo tolik bytů v Žatci vůbec prodat a zda má projekt smysl. Zvláště pak poté, co armáda oznámila, že další původně plánovaní vojáci, zhruba tisícovka, do Žatce už nepřijdou. Komplikace s výstavbou bytů v Žatci přináší i jiný developerský projekt v lokalitě Klín u nového Tesca. Tam se firma JTH Group zavázala, že do konce loňského bytu postaví první bytový dům. Jejich kolaudace ale proběhla o několik týdnů později. Město proto po firmě požadovalo, aby zaplatilo smluvní pokutu ve výši 20 milionů korun. Firma to odmítla a argumentovala, že za zdržení mohlo z části také město.

Firma nabídla kompenzaci

„Proběhla určitá jednání. Jejich výsledkem jsou kompenzace, které společnost městu nabídla. O nich by v červnu měli jednat zastupitelé,“ řekl včera Aleš Kassal. Na jižním okraji Žatce tak místo stovek bytů rostou spíše rodinné domy. V současné době probíhá jejich výstavba v lokalitě Kamenný vršek u stadionu Flóra, celkem by jich tam v první etapě mělo vyrůst 27. V dalších dvou etapách plánuje město, že tam připraví dalších 36 stavebních parcel pro rodinné domy. Nyní probíhají práce na zasíťování 20 parcel.

Bydlení bude i na dalších místech

Další byty, rodinné domy a obchody by měly vyrůst i na dalších místech jižního okraje města, kde jsou nyní pole. Počítá s tím nový územní plán města. Pozemky navíc už skupují nebo koupily delevoperské firmy. Město už několik měsíců nabízí na Kamenném vršku, v sousedství silnice na Holedeč, také další pozemek pro stavbu bytů.

O něj ale zájem není. Zájemce se dosud nenašel ani o pozemek na Červeném Hrádku. I tam by měl stát podle představ města bytový dům.