Vedení města Žatce podá na Policii ČR podnět, aby prošetřila okolnosti kolem bytových domů u obchodu Tesco. Hlavně kupní smlouvu o prodeji pozemků mezi městem a společností JTH Group z roku 2006, směnky mezi oběma subjekty a následnou dohodu o narovnání z roku 2008. Rozhodla o tom tento týden rada města. Bližší podrobnosti vedení radnice nezveřejnilo.

PROBLÉMOVÉ BYTOVÉ DOMY U TESCA• Firma z Teplic začala stavět nové byty na Jihu 3 u supermarketu Tesco.
• Vzniknout tam měly desítky bytů v několika domech.
• Dostavěn byl nakonec ale jen jeden, nedokončené torzo druhého stojí na místě u kruhového objezdu před Tescem dodnes.
• Město a firma se dostaly do sporu kvůli pozdnímu dokončení prvního bytového domu. Způsob, jakým byl vyřešen, má nyní prošetřit policie.

„Dokud podání nepodáme, nebudeme k tomu sdělovat žádné informace," sdělil místostarosta Žatce Jan Novotný. On sám pro uvedený krok se starostkou Zdeňkou Hamousovou nehlasoval. Ostatních pět radních ale zvedlo ruku pro to, aby věc prošetřily orgány činné v trestním řízení.

Společnost JTH Group koupila v roce 2006 od města pozemek v lokalitě Klín na jižním okraji Žatce mezi plzeňskou silnicí a Husovou ulicí. Zavázala se, že do konce roku 2007 postaví první bytový dům. Pokud by se tak nestalo, měla společnost městu proplatit dvacetimilionovou směnku. Firma nakonec termín nestihla, ke kolaudaci bytového domu došlo v průběhu ledna 2008, tedy o několik týdnů později. Město na proplacení směnky trvalo a věc směřovala k soudu.

Čtyři byty pro město

Nakonec se společnost a firma dohodly mimosoudně. Město dostalo čtyři byty, které JTH Group postavila u Tesca. Za to město nepožadovalo proplacení dvacetimilionové pokuty. Navíc firmě už nehrozil obdobný desetimilionový postih za to, že nedostavěla v termínu druhý dům se čtrnácti byty. Jeho nedostavěné torzo stojí u Tesca dodnes. „Zajištěnost smluv formou směnek byla nedostačující, výsledek právního sporu by byl nejistý," řekl tehdy Erich Knoblauch, starosta Žatce. „V Česku se už objevily obdobné případy, kdy soudy rozhodly ve prospěch developerské firmy. S vysvětlením, že městu nevznikla žádná škoda. K takovému závěru by mohl dojít i soud v případě Žatce," okomentoval to tehdejší místostarosta Aleš Kassal.

Současné vedení města má na věc ale odlišný názor a chce, aby celou věc prošetřila Police ČR. Podmínky, za kterých město zmíněné firmě prodá pozemky na jižním okraji Žatce a za kterých tam může vyrůst obchodní centrum Tesco a bytové domy, dojednávalo vedení města vzešlé z komunálních voleb v roce 2002. Ve volbách na podzim roku 2006 se úplně obměnilo. Nové vedení Žatce na proplacení směnek kvůli nedodržení termínu výstavby bytů netrvalo. Po komunálních volbách v roce 2010 se vedení města zase zcela změnilo a na věc má odlišný názor. Věc tedy předává k prošetření policii.