Ministerstvo obrany nabízí k prodeji bývalé vysílací středisko pro žatecké vojenské letiště, které se nachází nedaleko Čeradic. Areál vojáci opustili spolu s koncem letiště před dvaceti lety, od té doby pustne a chátrá.

Tomu odpovídá jeho současný stav, nějakou cenu mají pouze pozemky. „Předmětem prodeje jsou pozemky o celkové výměře přibližně 4,78 hektaru, menší budova strážnice, podzemní účelový objekt a další příslušenství, vše ve velmi špatném zdevastovaném stavu. Na pozemcích jsou převážně náletové dřeviny, část pozemků zasahuje funkční biokoridor. Areál není připojen na inženýrské sítě," uvádí se v nabídce.

Stát poprvé nabídl areál u Čeradic k prodeji už letos v červenci, ale nikdo o něj neprojevil zájem. Nyní za něj chce 4,25 milionu korun a i za tuto cenu jej pravděpodobně nikdo nekoupí. Další nabídka se sníženou cenou tak bude pravděpodobně následovat.

Není to jediný poměrně rozlehlý areál, který vojáci u Čeradic využívali. Při silnici na Sedčice nad Větrušicemi se nachází areál, který byl sídlem zabezpečovacích jednotek protivzdušné obrany. Vojáci ho opustili v roce 2003, pak se snažil o bezúplatný převod do svého majetku svazek obcí Mikroregion Žatecko. Z transakce ale nakonec sešlo. Nyní areál vlastní podle výpisu z katastru nemovitostí tři soukromé osoby.

Ze tří areálů, které vojáci u Čeradic vybudovali, nyní slouží už jen jeden. Nachází se při silnici ve směru na Kněžice. Jedná se o středisko radiolokačního průzkumu vzdušného prostoru. Spadá pod 26. brigádu velení, řízení a průzkumu ve Staré Boleslavi Armády ČR.