Řekl to ve středu 15. srpna na dotaz našeho deníku přímo z Poslanecké sněmovny, která reformu začala projednávat. Podle jeho názoru však reforma stejně projde, protože s vládou budou hlasovat poslanci Melčák a Pohanka, dva „přeběhlíci“ původně zvolení za opoziční ČSSD. O reformě se bude hlasovat příští týden.

„S reformou nesouhlasím stejně jako celá ČSSD, za niž jsem zvolen, a budu hlasovat proti,“ řekl Josef Čerňanský. Osobně mu vadí především to, že není prokázáno a přesně spočítáno, co reforma po zavedení udělá se státním rozpočtem, jehož stav by se mohl podle poslance nikoli zlepšit, jak tvrdí vláda ODS, ale zhoršit.

Podle poslance reforma poškodí lidi s nižšími příjmy

„Reforma navíc poškodí lidi s nižšími příjmy, a to se mi nelíbí. My jako poslanci bychom měli v politice státu hájit zájmy občanů a jejich situaci pokud možno zlepšovat, určitě ne zhoršovat,“ dodal J. Čerňanský. Hlavní hlasování o tom, zda reforma projde či nikoli, se očekává až příští týden. Opoziční strany budou hlasovat proti, ale vládě slíbili podporu poslanci Melčák a Pohanka, stejná dvojice, která pomohla druhé Topolánkově vládě získat důvěru Sněmovny a umožnila jí tím vládnout.

„Tento přístup obou poslanců se mi nelíbí a je neseriozní vůči jejich voličům. Když byli zařazeni na kandidátku ČSSD, nic jim nevadilo a nechali se zvolit. Teď stranu poškozují, když pomáhají ODS. Pokud nyní nesouhlasí s politikou ČSSD, měli by tedy odstoupit ze Sněmovny a za ČSSD by na místo poslanců mohli nastoupit náhradníci,“ domnívá se poslanec z Podbořan.