Česko zpívá koledy – tradiční a oblíbené setkání v adventním období pořádají Deníky v celé ČR. Celkem se bude letos zpívat na 750 místech.

Zpívání vypukne dnes večer od 18 hodin. V okrese Louny se bude zpívat na jedenácti místech. Zástupci redakce budou přítomni v atriu knihovny v Lounech, kde začíná kulturní program už od 17 hodin. Přijďte!

Prvotní záměr začal v západních Čechách, kde se letos uskuteční 20. ročník – Deník byl partnerem. Na celostátní úrovni se letos koná 7. ročník.

Česko zpívá koledy v lounské knihovně
OBRAZEM: Česko opět zpívalo koledy. V knihovně vládla pohoda

Původně se hromadně zpívali pouze 3 vánoční koledy: Nesem vám noviny, Půjdem spolu do Betléma, Narodil se Kristus Pán. Postupem let si čtenáři oblíbili pravidelné hlasování – kdy si sami volí, které další vánoční koledy a písničky si hromadně zazpívají.

Princip spočívá v tom, že se zájemci z řad obcí, institucí, spolků registrují prostřednictvím registračního formuláře, který naleznou na webové stránce www.ceskozpivakoledy.cz. Na základě této registrace, se jim poté na zmíněné stránce rozsvítí hvězdička na mapě, kde je přesně lokalizované místo, na kterém se všichni sejdou a společně si zazpívají.

Česko zpívá koledy v lounské knihovně
Zpívání koled spojí celou zemi. V Lounech zazní v knihovně. Přijďte!

Rozsvícením hvězdičky je jejich registrace potvrzeny. Poté se již pouze těší na den uskutečnění, kdy se všichni setkají v dobré náladě a za zvuků koled, které jsou vysílané prostřednictvím Českého rozhlasu – Regina, si společně zazpívají. Pro ty, kteří se pečlivě připravují již měsíc předem, jsou na webu k dispozici texty i koledy ve formátu Mp3 ke stažení.

Česko zpívá koledy 2017 v okrese Louny: atrium Městské knihovny, Mírové nám. 1, Louny
U kapličky v Hlubanech na návsi
Kostel sv. Šimona a Judy, nám. Knížete Václava, Lenešice
Dům s pečovatelskou službou, Sídliště Míru 921, Podbořany
Domov pro seniory Podbořany, Nádražní 933, Podbořany
U stromku proti Obecnímu úřadu, Perucká 73, Veltěže
Základní škola Měcholupy
Před vchodem do ZŠ a MŠ Žatec, Jižní 2777
Místní knihovna, K Zámku 170, Libčeves
Nemocnice Louny a.s., Sociální lůžka, Rybalkova 1400, Louny
Místní knihovna, Zeměšská 219, Cítoliby