VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chmel už nemusí díky šlechtění vonět jen po chmelu

Žatec - Nová odrůda vzniká až 20 let a vede přes pokusný minipivovar v žateckém institutu.

26.8.2014
SDÍLEJ:

Jan Hervert, sládek minipivovaru v Chmelařském institutu v Žatci, pracuje ve varně. Foto: ČTK/Libor Zavoral

Chmel už nemusí díky šlechtění v Žatci vonět jen po chmelu. Rostlinu čeledi konopovité vzpínající se po dřevěných sloupech do výšky šesti metrů, která nyní při sklizni padá k zemi, zkoumají ze všech stran muži v bílých pláštích. Jejich cíle jsou vědecké i čistě praktické - vyšlechtit odrůdu, po níž pivovarníci s chutí sáhnou. Taková cesta však trvá až 20 let a vede přes pokusný minipivovar v žateckém Chmelařském institutu.

Obří varny a ležácké sklepy se v institutu nenachází, přesto typická hořkosladká vůně se line dlouhými chodbami. Varna, o níž se mluví jako o srdci každého pivovaru, má v institutu objem jen 50 litrů, což je jeden sud. Za rok uvaří vědci 130 várek a většinu musí i vypít, to se ale brzy změní. „Času na degustace je málo, chceme přitom, aby ochutnávala vždy podobná sestava lidí, a to je problém, proto plánujeme úpravu. Dnes se vaří jedna várka za den, v budoucnosti to budou tři menší várky najednou," vysvětlil jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen.

Více várek zlepší podmínky

Sladinový základ u všech várek bude podobný, měnit se budou jen odrůdy. „Proces je značně energeticky náročný, jedno pivo vyjde i na 70 až 80 korun. Navíc je hodně vlivů na výsledek, stačí změnit teplotu na spilce. Zavedením více várek zlepšíme podmínky a budeme pružnější, protože poptávka po chmelu a novinkách roste," uvedl Kořen.

První várku v pokusném minipivovaru v Žatci uvařili v roce 1963. Tehdy se přísně drželi toho, že pivo musí vonět po pivu. „Dnes rostlinky, které jsme vyřazovali, znovu zařazujeme do šlechtitelského procesu. Hledají se další vůně. Nám se tak podařilo vypěstovat kořeněnou odrůdu kazbek, Němci mají zase svou mandarinku nebo meloun," uvedl šéf institutu.

Nejdůležitější verdikt vyřknou milovníci piva

Náklady na šlechtění jsou vysoké, pohybují se v řádech milionů korun. Vědci musí provádět řadu analýz. Zájem je o využití chmele ve farmaceutickém průmyslu, proto se sleduje i vliv na lidské zdraví. Vypiplaná odrůda pak míří ke státním kontrolním orgánům, které její použití musí schválit.

Finální zkouškou je, zda novinka bude v pivu opravdu dobrá. „Zda pivovary zařadí odrůdu do svých receptur a konečně, zda pijáci opravdu budou pak takové pivo pít," doplnil Kořen. Jemně aromatický žatecký poloraný červeňák však asi jen tak nějaký kazbek, rubín, premiant, sládek či jiná nová odrůda neohrozí. „Dobrou zprávou zůstává hlavně to, že chmele se přidává do piva stále víc, je pak už na pivovarech velkých i těch malých nebo domácích, jakou odrůdu si do svého zlatavého moku vyberou," poznamenal jednatel jediného soukromého výzkumného pracoviště, kde pít pivo mají zaměstnanci v popisu práce.

Radka Fialová

Autor: ČTK

26.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Exekuce za tři miliardy! V okrese Louny má potíže deset tisíc lidí

Ohřinka s rybou, maskot regionu Dolní Poohří, určený hlavně dětem.

Nový maskot, Ohřinka, zahájí turistickou sezonu v regionu

OBRAZEM: Modeláři v Postoloprtech zahájili sezonu

Postoloprty /FOTO, VIDEO/ - Ve svém novém areálu v ulici Boženy Němcové vybudovali zmenšené městečko, po němž se proháněla vojenská technika.

Fotbalisté Loun vyhráli v Brné až po penaltovém rozstřelu

Brná, Louny - Dobře hrající lounský tým stále drží první místo v krajském přeboru a má šanci bojovat o postup do divize, kterou si zkusil už v loňské sezoně.

FOTBAL: Žatec bojoval a uhrál povinné tři body. Skóre však musel otáčet

Žatec /FOTOGALERIE/ - Poslední tým tabulky se statečně rve o záchranu a nedal svou kůži lacino. Domácí fotbalisté Slavoje ale nakonec přece jen vyhráli 3:1.

Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka v okrese Louny

Okres Louny - Podívejte se na čerstvě narozené nové občánky z našeho okresu. Rodičům blahopřejeme!

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies