VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chmel by díky práci vědců mohl léčit žaludeční vředy

Praha, Žatecko - Účinky speciálně ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik, dokázali odborníci.

4.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Chmel, který si lidé spojují s pivem, by se díky práci českých vědců mohl stát přírodním prostředkem k léčbě žaludečních vředů a zánětů. Nejvíc chmele v ČR, ročně několik tisíc tun, se vypěstuje tradičně na Žatecku.

Tým odborníků z Výzkumného ústavu potravinářského, Thomayerovy nemocnice a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského laboratorně prokázal, že účinky speciálně ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik. Novinářům to řekl člen týmu Pavel Čermák.

Základ je tlakové ošetření chmele

Žaludeční vředy a záněty způsobuje bakterie H.pylori, která při dlouhodobém působení přispívá i ke vzniku rakoviny žaludku. Základem léčby jsou antibiotika a další léky působící na žaludeční sliznici. Některým pacientům léčba nezabírá a onemocnění se časem vrátí. To podle primáře oddělení mikrobiologie Thomayerovy nemocnice Čermáka obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu.

Tým vyvinul novou metodu tlakového ošetření chmele umožňující skladovat chmel dlouhodobě bez ztráty vlastností, která nastává při běžně prováděném sušení. Pracovníkům Thomayerovy nemocnice se podle Čermáka podařilo shromáždit sbírku kmenů H.pylori zachycených u pacientů se žaludečním onemocněním, na níž testovali účinky takto ošetřeného chmele. „Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," řekl Čermák.

Zajímavý objev

Rozbor účinků některých látek izolovaných z chmele ukazuje podle něj na možnou přítomnost dosud neznámých látek s antibiotickými účinky. „Na základě výsledků výzkumu byly podány návrhy na využití chmele jako potravinového doplňku při infekcích způsobených bakterií H.pylori," řekl.

Alexandr Mikyška z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského doplnil, že chmel obsahuje vedle látek s antibakteriálními vlastnostmi řadu dalších látek s příznivými účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty. Výhodou navrhovaných potravinových doplňků podle něj je, že chmel se používá v čerstvé podobě. „Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením, ani k jejich naředění, jak se tomu děje například při vaření piva," dodal. 

Autor: ČTK

4.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání Loun (v bílém) proti Souši

Žatec i Louny jedou ven, oba týmy chtějí navázat na výhry

Výstava Dům 2016 v Lounech

Tipy na víkend: Výstavy i setkání žaboobcí

V Lounech začíná další ročník oblíbené výstavy o bydlení

Louny - Veletrh Dům loni přilákal více než 17 tisíc návštěvníků. 

Na severu Čech hrozí v pátek silné bouřky

Severní Čechy - Část Moravy čekají v pátek odpoledne vysoké teploty, které se mohou pohybovat mezi 31 až 34 stupni Celsia. Do Čech pak večer dorazí od západu silné bouře doprovázené poryvy větru a lokálně přívalovým deštěm.

FOTO: Boj s velkou vodou prohrál. V srdcích lidí ale Gaston zůstal

Děčín – Bojovník. To je nejčastější charakteristika jednoho ze symbolů povodní v roce 2002. Lachtan Gaston, který při povodních uplaval z pražské zoo, ale nakonec svůj boj s řádícími živly prohrál a nedaleko Magdeburgu uhynul.

Karolína Plíšková lehce prošla v Cincinnati dál

Cincinnati – Do třetího kola turnaje v Cincinnati prošla poměrně hladce lounská rodačka Karolína Plíšková. Česká tenistka obhajuje na tomto klání loňský titul, navíc brání také světový trůn.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení