V chodníku v lounské Husově ulici jsou už několik týdnů díry. Dlažba je propadlá a nyní se zjišťuje, kdo že by měl zjednat nápravu.

Chodník u pekařství U Stolínů bude za chvíli zřejmě zcela neprůchodný. Již nyní jsou tam ohrazena dvě místa, kde došlo k propadu dlažby.

První problém se tam přitom objevil už před řadou týdnů. Tehdy bylo místo označeno nejprve dopravním kuželem, pod který později kdosi ještě vložil dřevěnou paletu. Nakonec, přibližně před dvěma týdny, tam přibylo kovové hrazení. To je ale vše, co se v záležitosti děje.

Problém je v tom, že se město nemůže dohodnout se Severočeskými vodovody a kanalizacemi (SČVK), kdo že je za problém zodpovědný. V místě totiž vede kanalizace a je tak možné, že kvůli jejímu poškození dlažba klesá. „To však po prošetření společnost odmítla a bylo na nás, abychom to prostřednictvím technických služeb vyřešili,“ uvedla vedoucí odboru místního hospodářství Miloslava Kalivodová.

Podle ní mělo dojít k nápravě v nejbližších dnech.

Další díra a další šetření

Objevil se však problém v podobě další propadliny. „V minulých dnech jsme dostali pokyn, abychom chodník odkryli a začali s nápravou. Objevila se tam ale další díra, a to v těsné blízkosti kanalizační vpusti,“ potvrzuje Josef Holub z lounských technických služeb.

To je důvodem pro podezření, že je něco v nepořádku právě s kanalizací. Podle Holuba tak má v nadcházejícím týdnu situaci znovu prošetřit SČVK. Samotné práce na rekonstrukci chodníku budou také složitější, protože se v místě nachází kromě kanalizace také plynovod, elektrické kabely a další. To znamená, že místo strojů budou muset dělníci kopat pouze ručně.

„Vůbec nevíme, jestli tam je nějaká dutina, nebo jestli chodník zespoda vymílá voda třeba z prasklého potrubí. Mluvili jsme s majitelem přilehlé pekárny, jestli mu třeba nezatéká do sklepů, ale ten nám řekl, že ne,“ krčí rameny Josef Holub.

Lidé si tak na spravený chodník budou muset počkat do té doby, dokud se město nedohodne s SČVK, čí problém to je a na kom tedy leží povinnost zřídit nápravu.