Smělé plány a vize nadšenců na proměnu Pražského předměstí v Žatci se stanou skutečností. Město získalo z evropských fondů dotaci na realizaci unikátní revitalizace, v pátek 21.listopadu bylo pivem a chmelem pokřtěno slavnostní zahájení stavby.

Nástupem chmelobrany, přestřižením pásky a hlavně prvním zarytím bagru do míst, kde bude již za několik měsíců stát vyhlídková věž, dominanta projektu Chrámu chmele a piva, byla v pátek 21. listopadu na žateckém náměstí Prokopa Velkého slavnostně zahájena revitalizace velké části tamní městské památkové rezervace – Pražského předměstí.

„Pro Žatec je to historický okamžik. Věříme, že projekt Chrámu chmele a piva bude pro turisty tím správným důvodem pro návštěvu města, zároveň chceme toto místo oživit i pro obyvatele města,“ vyslovil přání během křtu projektu chmelem a pivem žatecký starosta Erich Knoblauch.

Rozpočet akce je naplánován na 247 milionů korun, 211 milionů dostal Žatec z evropských fondů. Zbytek doplatí z vlastního rozpočtu.

Do roku 2011

Po slavnostním výkopu prozkoumají celé Pražské předměstí archeologové. Samotná přestavba náměstí a přilehlých prostor bude probíhat v šesti etapách, novou tvář v konečné podobě by náměstí Prokopa Velkého mělo veřejnosti ukázat zhruba v polovině roku 2011.

Budovy i náměstí chátraly již mnoho let, novým účelům začnou sloužit díky úspěchu jednoho z největších projektů v Ústeckém kraji, který kdy Evropská unie podpořila. Významným partnerem byl také kraj. „Je výborné, že se to podařilo. Město, ani soukromí investoři, by asi nenašli jiný způsob, jak celý prostor opravit,“ připomněl Radek Vonka, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Za bezmála čtvrt miliardy korun bude v Žatci v historickém centru předlážděno náměstí Prokopa Velkého a okolní ulice, postavena čtyřicetimetrová věž zakončená symbolickou chmelnicí, která bude sloužit jako rozhledna, na jejíž střechu návštěvníky vyveze speciálně upravený výtah, ve kterém budou promítány propagační filmy o Žatecké chmelařské oblasti.

Největší skleněná chmelová šiška na světě

Věž bude ocelovým tubusem spojena s budovou historického skladu a balírny chmele, která se stane infocentrem celé oblasti. V přízemí bude k dispozici menší promítací sál a výstavní prostory. V dalších patrech potom vznikne unikátní expozice zaměřená na propagaci regionu, bludiště z chmelových žoků zakončené největší skleněnou chmelovou šiškou na světě.

Na náměstí, v místě, kde je v současnosti proluka, uvidí lidé již brzy fontány. „Budou ve tvaru chmelových sloupů a budou zeleně podsvícené. Mají v lidech evokovat růst chmele,“ prozradil Jiří Vaníček, jeden z duchovních otců projektu.

V další budově vznikne minipivovar, jehož vzorky budou moci návštěvníci ochutnat, a také gastronomické zařízení. V sousedství bude upravena dříve zanedbaná zahrada, jejíž součástí bude i dětské hřiště plné netradičních hracích prvků, které budou navozovat atmosféru chmelnice.

Součástí revitalizace je také oprava renesanční sladovny ve které budou pravděpodobně výstavní prostory a padesát let zanedbávané klášterní zahrady.